Ενέργεια

Ελλάδα και Γερμανία συμμαχία και στο πράσινο υδρογόνο - Νέο πρόγραμμα μέσα στο 2024

Ελλάδα και Γερμανία συμμαχία και στο πράσινο υδρογόνο - Νέο πρόγραμμα μέσα στο 2024
Το κοινό project Ελλάδας και Γερμανίας θα εστιάσει σε τεχνολογίες που αφορούν τη χρήση υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία, τις μεταφορές αλλά και σε σταθερές εφαρμογές

Τα σχέδια της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών εκτός από τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση (Green Aegean Interconnector) που θα «τρέξουν» ο ΑΔΜΗΕ και οι Διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ενέργειας Αυστρίας και Γερμανίας (TenneT) επεκτείνονται και στο υδρογόνο.

Η αρχή ξεκινά με ένα κοινό φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων υδρογόνου, αλλά και κλιματικά ουδέτερων καυσίμων, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Το ανακοίνωσε προσφάτως μιλώντας στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις «Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος» η υφυπουργός Ανάπτυξης κυρία Ζωή Ράπτη.

Το νέο πρόγραμμα, του οποίου η προκήρυξη (κοινή και στις δύο χώρες) θα δημοσιευθεί έως τα τέλη του 2024 θα επικεντρωθεί στα υλικά που προορίζονται για τις τεχνολογίες της παραγωγής, της μεταφοράς και της αποθήκευσης συμπεριλαμβανομένης της συμπίεσης και της χρήσης υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής του. Έμφαση θα δοθεί και στον συνδυασμό τεχνολογιών για τη βιώσιμη παροχή νερού ως βασική πρώτη ύλη ή άλλων μορφών διάσπασης του νερού.

Το κοινό project Ελλάδας και Γερμανίας θα εστιάσει σε τεχνολογίες που αφορούν τη χρήση υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία, τις μεταφορές αλλά και σε σταθερές εφαρμογές (π.χ. κυψέλες καυσίμου), όπως και στην ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου (και των παραγώγων του) στο ενεργειακό σύστημα.

Ωστόσο, στο επίκεντρο της ερευνητικής ομάδας που θα «τρέξει» το έργο θα τεθεί η ολοκληρωμένη χρήση πράσινου υδρογόνου σε εφαρμογές, που δεν θα μπορούσαν να απανθρακοποιηθούν διαφορετικά, όπως είναι για παράδειγμα τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου στις βαριές μεταφορές εμπορευμάτων, η απανθρακοποίηση των εταιρειών χάλυβα και χημικών προϊόντων, η μετάβαση στην ηλεκτρονική κηροζίνη για την αεροπορία κλπ.

Επενδύσεις 20 δισ. ευρώ σε έργα υδρογόνου από τη Γερμανία

Το κοινό ερευνητικό έργο των δύο χωρών ξεκινά την ώρα που το ενδιαφέρον της Γερμανίας εντείνεται αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας ενός project μεταφοράς υδρογόνου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Ήδη από το 2023 είχε παρουσιαστεί το όραμα για τη δημιουργία μιας υποδομής υδρογόνου που θα απλώνεται από την Ελλάδα ως την Γερμανία με ενδιάμεσους σταθμούς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Τσεχία. Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για έργα υδρογόνου είναι μεγάλο καθώς σχεδιάζει, έως τα τέλη της δεκαετίας, να υλοποιήσει επενδύσεις 20 δισ. ευρώ.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της τελευταίας ΔΕΘ, συμμετείχε στη διαδραστική επίδειξη έγχυσης πράσινου υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου που είχε πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδας του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσημβρία. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ελλάδα είναι να καταστεί χώρα- παραγωγός υδρογόνου και να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει υδρογόνο από άλλες χώρες -από τη Μέση Ανατολή, από τη Βόρεια Αφρική- σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία.

Ήδη, ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στην ωρίμανση του σχεδίου για τον αγωγό υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας (Hydrogen Backbone). Στο market test οι υποψήφιοι παραγωγοί υδρογόνου, καταναλωτές, εμπόροι, προμηθευτές θα πρέπει να εκφράσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους έως τις 30 Νοεμβρίου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα προσδιοριστούν η δυναμικότητα μεταφοράς υδρογόνου, πιθανές τοποθεσίες παραγωγής στις δύο χώρες και σημεία παράδοσης στους τελικούς χρήστες.

Όσο για τους εθνικούς στόχους για το υδρογόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενσωματωθεί ορισμένες τελευταίες αλλαγές, βάσει της διαβούλευσης που προηγήθηκε, που αφορούν στην αύξηση του στόχου παραγωγής υδρογόνου για το 2030. Στο κείμενο της διαβούλευσης η ισχύς των μονάδων ηλεκτρόλυσης έως τα τέλη της δεκαετίας προσδιοριζόταν μόλις στα 187 MW, από τα 300 MW που προβλέπονταν στο προηγούμενο draft του Δεκεμβρίου που είχε αποσταλεί τότε για παρατηρήσεις στην Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης