Τελευταία Νέα

Οι αρνητικές τιμές "παγώνουν" τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά - Σκυλακάκης: Βίαιος κύκλος ανοίγει

Οι αρνητικές τιμές
Απαιτείται από τη δική μας πλευρά να παρακολουθούμε και να συγκρατούμε τις επενδύσεις για να μην έχουμε ένα ακραίο φαύλο κύκλο που θα διαλύσει τους επενδυτές, τόνισε ο ΥΠΕΝ

Με εκθετικό ρυθμό αυξάνονται οι μηδενικές τιμές ρεύματος στο ελληνικό σύστημα, στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα για την βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ και πρωτίστως των φωτοβολταϊκών που παράγουν συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Το διάστημα Ιανουάριος -Σεπτέμβριος (26) 2024 η τιμή της μεγαβατώρας άγγιξε το μηδέν για 18 ώρες και κινήθηκε οριακά πάνω από το μηδέν για 155 ώρες, από 31 ώρες το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Για πρώτη φορά μάλιστα φέτος τον Απρίλιο στο ελληνικό σύστημα έκαναν την εμφάνισή τους και αρνητικές τιμές, για 11 ώρες. Οι λίγες ώρες μηδενικών τιμών εμφανίστηκαν στο ελληνικό σύστημα μέσω Βουλγαρίας με την οποία είναι διασυνδεδεμένη η ελληνική αγορά, αυτόματα δηλαδή η ενέργεια με τη χαμηλότερη τιμή μπαίνει πρώτη στις διασυνδεδεμένες αγορές. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα, καθώς αυξάνει την προσφορά στο ελληνικό σύστημα, χωρίς να αυξάνεται η ζήτηση και μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής ΑΠΕ περικόπτεται.


Αυτοσυγκράτηση επενδύσεων για άμυνα στους βιαίους κύκλους

Το φαινόμενο των μηδενικών- αρνητικών τιμών και περικοπών πράσινης ενέργειας προβληματίζει επιχειρήσεις και ΥΠΕΝ καθώς αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο συχνά και για περισσότερες ώρες όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ και η ζήτηση παραμένει καθηλωμένη.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα φωτοβολταϊκά που παράγουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Είναι ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται οι αναφορές του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη στην εκδήλωση παρουσίασης του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ της Τράπεζας της Ελλάδος και χθες κατά την παρουσίαση του στη Βουλή.

Είπε ότι η αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται σε έναν βίαιο κύκλο και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά το ¨πάγωμα¨ των φωτοβολταϊκών. “Η μεταβλητότητα δεν θα αφορά μόνο την ημέρα ή την εποχή, θα αφορά και περιόδους επενδυτικών κύκλων. Θα σταματάνε κάποιους περιόδους οι επενδύσεις, θα ανεβαίνουν οι τιμές και ούτω καθεξής.

Απαιτείται από τη δική μας πλευρά να παρακολουθούμε και να συγκρατούμε τις επενδύσεις για να μην έχουμε ένα ακραίο φαύλο κύκλο που θα διαλύσει τους επενδυτές. Τώρα έχουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Για κάποια χρόνια θα χρειαστεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση” είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός.


Στο ΕΣΕΚ


Μία εβδομάδα νωρίτερα κατά την παρουσίαση του ΕΣΕΚ και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τύχη των επενδύσεων ΑΠΕ που απειλούνται από τις περικοπές ενέργειας και τις μηδενικές τιμές, ο υπουργός μίλησε επίσης για βίαιους επενδυτικούς κύκλους. “Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα τέτοιο βίαιο κύκλο και θα έχουμε κι άλλους μέχρι να φτάσουμε στο 2050. Αυτά τα αγαθά, δεν είναι εργοστάσια,.

Επειδή έχουν πολύ μικρό οριακό και διαχειριστικό κόστος, θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Δηλαδή και η Τράπεζα να τα πάρει αν κάποιος δεν πάει καλά, θα συνεχίσει να λειτουργεί ενισχύοντας τις ανησυχίες της αγοράς για την βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ.


Συγκέντρωση μονάδων βλέπουν οι τράπεζες

Υψηλή επενδυτική μεταβλητότητα στην αγορά των ΑΠΕ διαπιστώνει και η πλευρά των Τραπεζών, η οποία έχει αναπροσαρμόσει την πολιτική δανειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, δηλαδή τις περικοπές ενέργειας και τις χαμηλότερες αποδόσεις των έργων.

Είναι κοινή η εκτίμηση των εμπλεκόμενων στις επενδύσεις ΑΠΕ ότι η αγορά οδηγείται σε μια αυτορρύθμιση, μέσω μιας διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε συγκέντρωση, καθώς είναι δύσκολο να σταθούν εταιρίες που δεν διαθέτουν ένα διαφοροποιημένο πορτφόλιο τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά κά).

Οι πλέον ανθεκτικοί σε αυτή τη διαδικασία είναι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι με δραστηριότητα και στην προμήθεια που τους διασφαλίζει πελάτες για την διάθεση της παραγωγής τους. Διασυνδέσεις, αντλισιοταμίευση και αποθήκευση θα εξισορροπήσουν σε μεγάλο βαθμό και το πλεόνασμα της παραγωγής που παρατηρείται σήμερα σε σχέση με τη ζήτηση, σε ένα πιο μακροπρόθεσμο διάστημα τεσσάρων- πέντε ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης