Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επανέρχεται η λύση της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας

Επανέρχεται η λύση της επέκτασης του αγωγού Turkish Stream προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας
Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην ιταλική ΕΝΙ και τη ρωσική Gazprom
Την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας - Τουρκίας Turkish Stream, προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας επαναφέρει στο προσκήνιο το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη στη Μόσχα μεταξύ της ιταλικής ΕΝΙ και της ρωσική Gazprom.
Το MOU αφορά την επικαιροποίηση των συμβολαίων προμήθειας της Ιταλίας με ρωσικό φυσικό αέριο και υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τον γενικό διευθυντή του ομίλου Eni S.p.Α Κλαούντιο Ντεσκαλάτσι.
Προβλέπει τη συνεργασία των δύο ομίλων όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης ενός Νοτίου Διαδρόμου για την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, καθώς και την επικαιροποίηση των συμφωνιών προμήθειας αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας.
Επίσης προβλέπει ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών στον τομέα του υγροποιημένου αέριου (LNG).
Ωστόσο όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της  Gazprom «η επικαιροποίηση των συμβολαίων θα αφορά μόνο τις αλλαγές των σημείων παράδοσης αερίου στο πλαίσιο της παροχής που διοχετεύεται μέσω του Νότιου Διαδρόμου».
Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Interfax ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η ιταλική πλευρά εξέφρασε την πρόθεση να μεταφερθεί το σημείο παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου που βρίσκεται βόρεια της χώρας (στα σύνορα με την Αυστρία) στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.

Σύνδεση με τον αγωγό Poseidon

Για να επιτευχθεί ωστόσο η αλλαγή του σημείου παράδοσης θα πρέπει να κατασκευαστεί η δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, (η δυναμικότητα μεταφοράς του φθάνει τα 15,75 δισεκ. κυβικά μέτρα, ετησίως), ο οποίος θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα συνδεθεί με τον Ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου Poseidon.  
Ο αγωγός φυσικού αερίου Poseidon, προβλέπεται να περνάει από την Ελλάδα και θα καταλήγει υποθαλάσσια μέσω του Ιονίου στη νότιο Ιταλία.
Η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού μπορεί να ανέρχεται στα 10-20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Μίλερ είχε δηλώσει ότι η Gazprom ολοκληρώνει την τεχνικοοικονομική μελέτη της που αφορά τις εγκαταστάσεις των σημείων εισόδου του αγωγού Poseidon, εκφράζοντας την άποψη ότι η σύνδεση του Poseidon με τον αγωγό Turkish Stream θα μπορούσε συνιστά μια λύση προτεραιότητας.
«Το έργο Poseidon, είναι μια από τις εκδοχές σύνδεσης με τον Turkish Stream, που θα εξυπηρετεί τους ευρωπαίους καταναλωτές, παρότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές που εξετάζονται», είχε δηλώσει ο Μίλερ προσθέτοντας ότι «στην παρούσα στιγμή έχει προτεραιότητα αυτή η εκδοχή».
Εν τω μεταξύ στις αρχές του χρόνου ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μενβέντεφ είχε δηλώσει ότι η Gazprom είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ευρωπαϊκές εταιρείες το ζήτημα της αξιοποίησης του αγωγού ΤΑΡ για να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο που θα φθάνει μέσω του Turkish Stream.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης