Ναυτιλία

Νέο «κανόνι» στη Νοτιοκορεατική ναυτιλία έρχεται από τα ναυπηγεία Daewoo

Νέο «κανόνι» στη Νοτιοκορεατική ναυτιλία έρχεται από τα ναυπηγεία Daewoo
Τα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. που διασώθηκαν δύο φορές με κρατική χρηματοδότηση στο παρελθόν, κινδυνεύουν εκ νέου με χρεοκοπία.
Μετά την χρεοκοπία της μεγαλύτερης Νοτιοκορεατικής ναυτιλιακής εταιρείας Hanjin Shipping, η Νότιος Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ενδεχόμενο μίας ακόμη χρεοκοπίας στο χώρο της ναυτιλίας, αυτή τη φορά των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας και της δεύτερης ναυπηγικής εταιρείας παγκοσμίως, της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co.
Οι οικονομικές αρχές της Νότιας Κορέας, οι οποίες διέσωσαν δύο φορές στο παρελθόν -το 2014 και το 2015- τα ναυπηγεία, εξετάζουν ένα νέο πακέτο διάσωσης, που περιλαμβάνει «κούρεμα» για τους κατόχους ομολόγων και νέα δάνεια, όπως γράφει η Wall Street Journal.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η κύρια οικονομική ρυθμιστική αρχή της Νοτίου Κορέας, θα ζητήσεις από τους πιστωτές των ναυπηγείων να διαγράψουν το 20% έως 30% του χρέους και οι τράπεζες της χώρας να δανείσουν στα ναυπηγεία άλλα 2,68 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες και πιστωτές της Daewoo, η Τράπεζα Ανάπτυξης και η Export-Import Bank of Korea, αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ναυπηγείων ακόμη και σήμερα Πέμπτη (23/3).
Το σχέδιο είναι ακόμη υπό εξέταση και θα μπορούσε να καταρρεύσει, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές στην Wall Street Journal.
Η Daewoo είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία στον κόσμο από πλευράς εσόδων.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί από το πλεόνασμα πλοίων που υπάρχει, με αποτέλεσμα να έχουν επιβραδυνθεί οι νέες παραγγελίες, ενώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν αποδυναμώσει τη ζήτηση για τα συνήθως προσοδοφόρα σκάφη γεωτρήσεων ανοικτής θαλάσσης.
Η Daewoo κατέγραψε το 2016 ζημιές ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, έναντι ζημιών 2,94 δισ. δολαρίων το 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης