Τελευταία Νέα
Αμερική

"Το νερό νίκησε τον χρυσό" στο Ελ Σαλβαδόρ - H πρώτη χώρα που προχωρά σε απαγόρευση εξόρυξης μεταλλευμάτων

Η γη του Ελ Σαλβαδόρ είναι πλούσια σε χρυσό - πάνω από 400 τόνους, και με τις σημερινές τιμές, ο χρυσός θα άξιζε περισσότερο από 1,6 εκατομμύρια ευρώ
To Κοινοβουλio του Ελ Σαλβαδόρ ενέκρινε νόμο που απαγορεύει όλα τα έργα εξόρρυξης μετάλλων, ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος της χωρας - αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η αναζήτηση για El Dorado στο Ελ Σαλβαδόρ φαίνεται να έχει έρθει σε ένα τέλος: Το Κογκρέσο πέρασε νομοθεσία που απαγορεύει την εξόρυξη των μετάλλων σε όλη τη χώρα.
Το Ελ Σαλβαδόρ, η μικρότερη χώρα στην αμερικανική ηπειρωτική χώρα, εχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Σλοβενία.
Η γη του είναι πλούσια σε χρυσό - πάνω από 400 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την κύρια εταιρεία εξόρυξης, την Pacific Rim. Με τις σημερινές τιμές, ο χρυσός θα άξιζε περισσότερο από 1,6 εκατομμύρια ευρώ ($ 1,7 εκατομμύρια).
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την εξόρυξη των μετάλλων. Μια παρόμοια εκτεταμένη νομοθεσία εφαρμόστηκε στην Κόστα Ρίκα το 2010, αλλά αυτό ισχύει κυρίως για τις επιφανειακές εξορύξεις.

"Το νερό νίκησε τον χρυσό"

Η Βουλή της χώρας αποφάσισε μάλιστα να κάνει την εξόρυξη των μετάλλων στο Ελ Σαλβαδόρ να τιμωρείται από το νόμο. Το νομοσχέδιο έλαβε στήριξη από 69 από τα 84 μέλη του κοινοβουλίου.
Μετά την ψηφοφορία, ο συντηρητικός βουλευτής John Wright Sol είπε ότι το αποτέλεσμα έδειξε πως «έχουμε δει πέρα ​​από τις κομματικές διαφορές. Σήμερα, στο Ελ Σαλβαδόρ, το νερό κέρδισε το χρυσό.»
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Καθολική Εκκλησία επικρότησαν επίσης την απόφαση.
Η ύδρευση στο Ελ Σαλβαδόρ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα κατά την ξηρή περίοδο. Από την εξόρυξη χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού, που  μπορούν να κάνουν την κατάσταση χειρότερη.
Η εξόρυξη του χρυσού, σημειώνει η DW είναι μια βρώμικη επιχείρηση: οι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως το κυάνιο, υδράργυρο και άλλα που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία μεταλλεύματος χρυσού, και η χρήση τους εγκυμονεί τον κίνδυνο τοξικής ρύπανσης του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
Αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο στην DW ότι ο νόμος θα μπορούσε τελικά να βλάψει τη χώρα οικονομικά γιατί μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές.
O νέος νόμος του Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
«Η πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την απαγόρευση εξόρυξης είναι υψηλή σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική. Και το Ελ Σαλβαδόρ σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία χώρα που προχωρά σε απαγόρευση εξόρυξης» τονίζουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης