Επιχειρήσεις

Ρήγμα στον ΣΕΒ για την ενέργεια; Στασινόπουλος, Σαββάκης, Δοντάς και άλλοι συγκροτούν την ''Ελληνική Παραγωγή"

Ρήγμα στον ΣΕΒ για την ενέργεια; Στασινόπουλος, Σαββάκης, Δοντάς και άλλοι συγκροτούν την ''Ελληνική Παραγωγή
Ο νεοϊδρυθείς φορέας «Ελληνική Παραγωγή» στοχεύει σε πρώτη φάση να εξειδικεύσει την ατζέντα της παραγωγής με επίκεντρο την ενέργεια
Στις 31 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθεί εφέτος η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία μάλιστα αναμένεται να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω του εορτασμού των 110 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου.
Προσκεκλημένος δε ομιλιτής θα είναι ο Prem Watsa που μέ το Fairfax Holdings έχει επενδύσει στον Μυτιληναίο και σε άλλες εταιρίες.

Στην εφετινή γενική συνέλευση εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν ερωτηματικά και συζητήσεις που να σχετίζονται με την ηγεσία του Συνδέσμου αφού ο Θεόδωρος Φέσσας, έχει μπροστά του έναν ακόμη χρόνο για την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ.
Και ενώ όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη ένα νέο συλλογικό όργανο για την εκπροσώπηση της βιομηχανίας έκανε την εμφάνιση του στο οικονομικό προσκήνιο.
Πρόκειται για την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».
Σε πρώτη ανάγνωση ο νέος συλλογικός φορέας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου ΣΕΒ και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά, ή συμπληρωματικά στο αιωνόβιο φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας παλαιότερα και της επιχειρηματικότητας εν γένει τα τελευταία χρόνια.
Στο think tank όπως το ονομάζουν οι δημιουργοί του που κατηγορηματικά αρνούνται τάσεις απόσχισης από τον ΣΕΒ θα επιχειρηθεί να εκπροσωπηθεί με συστηματικό τρόπο η ατζέντα συμφερόντων τμήματος της βιομηχανίας.
Συμμετέχει το μεγάλο όνομα της ελληνικής βιομηχανίας η οικογένεια Στασινόπουλου που ελέγχει τον Ομιλο Βιοχάλκο.
Ο ίδιος ο κ.Μιχάλης Στασινόπουλος που είναι από τα ηγετικά στελέχη του ΣΕΒ θεωρεί ότι το κόστος ενέργειας είναι από τις βασικές προτεραιότητες του νέου φορέα, στον οποίο πρωταγωνιστεί.
Εκτιμά ότι, ο ΣΕΒ δεν προωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό τις θέσεις που θα εξασφαλίσουν τις προυποθέσεις μείωσης του κόστους.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν συζητά για απόσχιση ή διάσπαση του Συνδέσμου.

Ποιοί συμμετέχουν

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου φορέα, αποτελεί μια συλλογική πρωτοβουλία μικρών και μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων, που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας και όλων των συνδεδεμένων αλυσίδων αξίας, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτογενούς τομέα, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Το ενδιαφέρον με την «Ελληνική Παραγωγή», πέραν της συμμετοχής σε αυτή παραδοσιακών βιομηχανικών επιχειρήσεων όπως οι ΑΓΕΤ, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, ΕΛΜΙΝ, Κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, Νάσιοναλ Καν, Χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ και ΧΑΛΚΟΡ, είναι και η συμμετοχή του συνόλου των περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων της χώρας και συγκεκριμένα  των Συνδέσμων, Αττικής και Πειραιώς με πρόεδρο τον Δημήτρη Μαθιό, Βορείου Ελλάδος με πρόεδρο τον Αθανάσιο Σαββάκη, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος με πρόεδρο τον Ευριπίδη Δοντά, και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος  με πρόεδρο τον Κλεομένη Μπάρλο.
Παρά το γεγονός ότι ο βιομηχανικός κόσμος δεν μας έχει συνηθίσει σε διασπάσεις αυτού του είδους και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι απλώς κάποιες βιομηχανικές οικογένειες θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται όπως θα έπρεπε από τον ΣΕΒ για πολύ συγκεκριμένα θέματα, ωστόσο η συμμετοχή του συνόλου των περιφερειακών Συνδέσμων υποδεικνύει την ύπαρξη ενός βαθύτερου προβληματισμού.
Εξάλλου κατά το παρελθόν όταν ο ΣΕΒ επεδίωκε τη συνένωση των δυνάμεων της βιομηχανίας όλης της χώρας, είχε απευθυνθεί πρώτα απ’ όλους στους περιφερικούς Συνδέσμους.
Και εκείνοι με τη σειρά τους είχαν σπεύσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις επιχειρήσεις του κέντρου και τα παραδοσιακά «τζάκια της βιομηχανίας» που πάντα κατευθύνουν την πορεία του ΣΕΒ.     

Με επίκεντρο τη βιομηχανία και τα προβλήματά της

Η επιχειρηματική κοινότητα της περιφέρειας λοιπόν, αισθάνεται και με τη συμμετοχή στην «Ελληνική Παραγωγή» το δηλώνει δημόσια, ότι ο ΣΕΒ δεν παρακολουθεί με την αναγκαία προσοχή το σφυγμό  των παραγωγικών επιχειρήσεων όλης της χώρας, έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα θέματα «υψηλής πολιτικής» που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα διαφόρων κλάδων όπως για παράδειγμα οι τράπεζες, ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
 Βέβαια οι ίδιοι οι ιδρυτές της «Ελληνικής Παραγωγής», σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν τον αντι-ΣΕΒ, αλλά ότι θεωρούν πως είναι αναγκαία η ανάδειξη των προβλημάτων και του ρόλου της μεταποιητικής βιομηχανίας για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Μάλιστα σημειώνουν ότι δεν δημιούργησαν Σύνδεσμο αλλά μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και σύντομα θα επιλέξουν τον επικεφαλής της που σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται να είναι manager και όχι επιχειρηματίας.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτό του Κώστα Θέου.
Είναι ενδεικτικό ότι τα μέλη της « Ελληνικής Παραγωγής» διατηρούν τις θέσεις τους στα συλλογικά όργανα του ΣΕΒ όπως οι Επιτροπές  Ενέργειας και Βιομηχανίας.
Πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που σχολιάζοντας την νέα κίνηση σημειώνουν με νόημα ότι το μυστικό της επιτυχίας του ΣΕΒ είναι η σύνθεση απόψεων και συμφερόντων, τα οποία πολλές φορές είναι αντικρουόμενα.
Η εξεύρεση της κοινής συνισταμένης σε όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας, των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξασφάλισε στο ΣΕΒ τη σοβαρότητα, την ισχύ και την αξιοπιστία για τα… πρώτα 110 χρόνια της ζωής τους.    

Στάση αναμονής τηρούν κορυφαία ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας που θεωρούν ότι ο ΣΕΒ πρέπει να παραμείνει ενωμένος διαδραματίζοντας ρόλο ειδικά σε μια περίοδο, όπου οι εξελίξεις για την οικονομία θα είναι σημαντικές.
Μεταξύ αυτών είναι η οικογένεια Παπαλεξόπουλου (Τιτάν), Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Ομιλος Chipita) αλλά και άλλα μεγάλα ονόματα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη του ΣΕΒ σε μείζονα ζητήματα, που όμως δεν οδηγούν στην παρούσα φάση σε διάσπαση.
Το ελληνικό επιχειρείν αναζητεί τις ισορροπίες επιβίωσης σε μια κρίσιμη περίοδο αναζητώντας τρόπους να ενισχύσει την αντγωνιστικότητά του.
Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθεί υπό το πλαίσιο στο οποίο οι θεσμοί ζητούν να λειτουργήσει και με ρεαλιστικούς όρους.

Αρχική δημοσίευση: 07/04/2017 01:00


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης