Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία για το ρωσικό φυσικό αέριο στα 130 δολ.ανά 1.000 κ.μ. ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας

Συμφωνία για το ρωσικό φυσικό αέριο στα 130 δολ.ανά 1.000 κ.μ. ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας
«Ήταν ένα είδος συμβιβασμού, αλλά ένας συμβιβασμός που προέκυψε με όρους που είναι πολύ ευνοϊκοί για εμάς» είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας
Η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία θα παραμείνει στα 130 δολ. τα 1.000 κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών του με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στην Αγία Πετρούπολη.
«Η ρωσική πλευρά πρότεινε τη συμπλήρωση φέτος την εκτέλεση της ισχύουσας σύμβασης με την Gazprom, η οποία ορίζει την τιμή των 130 δολ. τα 1.000 κυβικά μέτρα,» δήλωσε ο Lukashenko, σύμφωνα με το TASS.
«Δεν θα έλεγα ότι καταφέραμε να επιτύχουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και την επίτευξη του στόχου που είχε αρχικά οριστεί,» δήλωσε ο πρόεδρος, σχολιάζοντας τις συνομιλίες.
«Ήταν ένα είδος συμβιβασμού, αλλά ένας συμβιβασμός που κατέληξε σε όρους που είναι πολύ ευνοϊκοί για εμάς.»
Είπε επίσης ότι η Λευκορωσία θα αντισταθμίσει τη Ρωσική τιμή του φυσικού αερίου, την οποία το Μινσκ έχει περιγράψει ως πολύ υψηλή, με την επανεξαγωγή ρωσικού πετρέλαιου.
Ο προυπολογισμός της Λευκορωσίας θα λάβει επιπλέον 500 εκατομμύρια δολ. από την επανεξαγωγή 6 εκατ. τόνων ρωσικού πετρελαίου ετησίως.
Επιπλέον, η τιμή του φυσικού αερίου για τη Λευκορωσία θα υπολογίζεται σε ρωσικά ρούβλια.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία διαπραγματεύονται τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2016. Το Μινσκ επέμενε στη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Στις 3 Απριλίου, μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ανακοινώθηκε ότι η διαφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο κρατών είχε διευθετηθεί.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Λευκορωσία θα εξοφλήσει το χρέος προς την Gazprom στο ποσό άνω των 700 εκατ δολ.
Η δε Ρωσία θα αυξήσει τις αφορολόγητες προμήθειες πετρελαίου από 18 εκατ. σε 24 εκατ. τόνους και θα παρέχει έκπτωση αρχής γενομένης από το 2018.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης