Ενέργεια

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η απόφαση για τους υδρογονάνθρακες

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η απόφαση για τους υδρογονάνθρακες
Oι ειδικοί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος και υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στις 29 Απριλίου 2017 που θα διεξαχθεί στην Κεφαλονιά, θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση για το θέμα της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος».
Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, προκειμένου αφενός να υπάρξουν κι άλλες ενημερωτικές ημερίδες στα υπόλοιπα νησιά, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, όπου η τοπική κοινωνία έχει αυξημένο ενδιαφέρον και αφετέρου να συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και να λάβουν αποφάσεις, που θα τεθούν υπόψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τελική απόφαση.
Αν και το θέμα αναβλήθηκε, οι ειδικοί επιστήμονες που παρέστησαν στην Κέρκυρα για να ενημερώσουν φορείς και τοπική κοινωνία σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 στο Εργατικό Κέντρο, ενημέρωσαν και το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαδικασία της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και απάντησαν στις ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του ζητήματος και υπήρξαν κατηγορηματικοί όσον αφορά στην επίπτωση των ερευνών στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής του Ιονίου.
Ακόμη, έκαναν λόγο για την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των όρων προστασίας περιβάλλοντος και την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής της νομοθεσία και των όρων ασφαλείας και εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που εκτείνεται σε βάθος 8ετίας.
Επιπλέον, διαβεβαίωσαν για δυνατότητα συνύπαρξης της τουριστικής οικονομίας των νησιών παράλληλα με τις δραστηριότητες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και ενημέρωσαν για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών αφενός στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (ποσοστό 5% επί των εισπραχθέντων φόρων), όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος κατά την τοποθέτησή του στην ενημερωτική ημερίδα υπογράμμισε, ότι «θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη συζήτηση και να βοηθήσουμε το διάλογο, ειδικά σημείων που χρήζουν περαιτέρω διαβούλευσης».
Εστίασε κυρίως σε τρία σημεία:
1. Την αναγκαιότητα αξιόπιστου δημόσιου ελέγχου στις διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με σύσταση δομών ανεξάρτητων και στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό.
2. Την εξασφάλιση με σαφήνεια και πέραν κάθε αμφιβολίας τόσο του δημοσίου χαρακτήρα της εκμετάλλευσης όσο και των παροχών που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες για τις οχλούσες χρήσεις.
3. Την εξέταση νέων τεχνολογιών, μέσω των οποίων θα μετρηθούν και θα καταγραφούν οι υπόγειες διαδικασίες και οι μετατοπίσεις, προκειμένου να αρθεί και ο παραμικρός δισταγμός που συνδέει τις γεωτρήσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης