Commodities

Goldman Sachs: Σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου μακροπρόθεσμα

Goldman Sachs: Σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου μακροπρόθεσμα
Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές για τα εμπορεύματα – Στα 1200 δολάρια η τιμή –στόχος για το χρυσό
Σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου μακροπρόθεσμα «βλέπει» η Goldman Sachs η οποία διατηρεί τη  βασική πρόβλεψή της για τις τιμές του πετρελαίου στα $ 50 το βαρέλι.
Σύμφωνα με το CNBC, η τράπεζα σε έκθεσή της, για τις προοπτικές του «μαύρου χρυσού» αναφέρει ότι η μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στη τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί λόγω βελτιώσεων στην τεχνολογία και ως εκ τούτου περιορισμό του κόστους που συνεπάγεται για την εξόρυξη σχιστόλιθου.
Οι διακυμάνσεις των τιμών είναι πλέον πιθανό να κινηθούν σε ένα εύρος  10-20%.
Η μακροπρόθεσμη τιμή της Goldman  για το WTI διαμορφώνεται στα  $ 50 το βαρέλι και παραμένει ελαφρώς χαμηλότερη από την 5ετή εκτίμηση των $ 54 το βαρέλι.
«Πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με την περίοδο προ  του 2003, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σταθερές τιμές πετρελαίου και χαμηλή συσχέτιση πετρελαίου και δολαρίου.
Τα σχόλια αφορούν τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της χιλιετίας.
«Η τελευταία φορά που η αγορά είχε αυτό το επίπεδο βεβαιότητας γύρω από τις μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου ήταν πριν από την μεγάλη άνοδο της τιμής το 2003, σχεδόν πριν από 15 χρόνια», επισημαίνεται.
Το σχόλιο της Goldman για τη «χαμηλή συσχέτιση πετρελαίου-δολαρίου» αναφέρεται στο ότι όταν το δολάριο αυξάνεται σε αξία, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται - και το αντίστροφο.
Η τράπεζα έχει επίσης διατηρηθεί αυξημένη θέση της στον τομέα των εμπορευμάτων στο σύνολό του.
Προβλέπει αποδόσεις 5% κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών και 4% σε μια περίοδο 12 μηνών.

Εμπορεύματα

«Η προοπτική για τα εμπορεύματα παραμένει σταθερή», αναφέρει η Goldman υποβαθμίζοντας την πρόσφατη μεταβλητότητα.
Για το χρυσό η τιμή - στόχος της τράπεζας για το εγγύς μέλλον διαμορφώνεται στα $ 1.200 / Toz και για το 12μηνο στα 1.250 / Toz.
«Μειωμένες εισαγωγές πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, αυξανόμενη κινεζική ζήτηση για τα μέταλλα και θετικές προβλέψεις μακροοικονομικών δεδομένων. Όλα δείχνουν ότι το «βασικό σενάριο παραμένει ανέπαφο,» αναφέρει η τράπεζα για τον  τομέα επισημαίνοντας τη συνεχή ζήτηση  για τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν «ασφαλές καταφύγιο» εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
 Η αύξηση της ζήτησης για το χρυσό παραμένει ισχυρή από την αρχή του έτους.
Ωστόσο, ο Nicholas Melhuish, επικεφαλής της Global Equities, Amundi, προειδοποίησε ότι τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να είναι βραχύβια.
«Οι τιμές των εμπορευμάτων κινούνται σχετικά υψηλά,» δήλωσε στο CNBC σήμερα 12/1/2017.
«Οι τιμές του χρυσού στην spot αγορά είναι σχετικά υψηλές και πιστεύω ότι, ως εκ τούτου, υπάρχει ενδεχομένως κάποιο μειονέκτημα σε αυτά τα αποθέματα.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης