Αναλύσεις

Στη Ν. Κορέα την Κυριακή 16/4 ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, εν μέσω έντασης με την Πιονκγιάνγκ

Στη Ν. Κορέα την Κυριακή 16/4 ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, εν μέσω έντασης με την Πιονκγιάνγκ
Η επίσκεψη αποτελεί και μία επιβεβαίωση της στήριξης των Η.Π.Α. στη Νότιο Κορέα
Στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ θα μεταβεί την ερχόμενη Κυριακή, 16 Απριλίου 2017, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence.
Η επίσκεψη γίνεται εν μέσω αυξημένης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Βόρειας Κορέας, του μισητού γείτονα της Σεούλ.
Παράλληλα, αποτελεί μία επιβεβαίωση της στήριξης των Η.Π.Α. στη Νότιο Κορέα, τον επί 10ετίες σύμμαχό τους, τη στιγμή που αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ια μία νέα πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς του Kim Jong Un.
Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός της Βόρειας Κορέας διαμήνυε πως θα δώσει «ανελέητη απάντηση» στις όποιες προκλήσεις των Η.Π.Α.
Επίσης, την θέση ότι η Βόρεια Κορέα θα πάει σε πόλεμο, εάν κάποιοι το επιλέξουν διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Hang Song Ryol.
Ο Ryol υποστήριξε ότι οι Η.Π.Α. υπό τη διακυβέρνηση του Donald Trump έχουν καταστεί πιο μοχθηρές και πιο επιθετικές.
«Εάν οι Η.Π.Α. προχωρήσουν σε απερίσκεπτες στρατιωτικές ασκήσεις, τότε θα τις αντιμετωπίσουμε με ένα προληπτικό χτύπημα.
Έχουμε ήδη στα χέρια μας ένα ισχυρό αποτρεπτικό πυρηνικό όπλο» υπογράμμισε ο Ryol, τη στιγμή που η ένταση μεταξύ των Η.Π.Α. και της Β. Κορέας κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, οι οποίες θεωρούνται οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στην περιοχή, την ώρα που η Β. Κορέα δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμα και αύριο Σάββατο 15/4 - η οποία είναι η «Ημέρα του Ήλιου» και η 105η επέτειος από τη γέννηση του Kim Il Sung, του ιδρυτή της Β. Κορέας – σε μια ακόμα πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.
Ερωτηθείς ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος για το εάν η Β. Κορέα θα προχωρήσει σε μια ακόμα πυρηνική δοκιμή, υποστήριξε ότι η απόφαση για το πότε και το που θα ληφθεί από την κεντρική κυβέρνηση.
Πάντως ο Ryol κατηγόρησε τον Trump και τις Η.Π.Α. για την κλιμάκωση της έντασης, υποστηρίζοντας ότι υπό τη διακυβέρνηση του Trump οι Η.Π.Α. έχουν γίνει πιο επιθετικές.
«Όσο οι πυρηνικές απειλές και εγωισμοί συνεχίζονται με τις στρατιωτικές ασκήσεις, θα συνεχίσουμε να κτίζουμε την εθνική μας ασφάλεια, ο πυρήνας της οποίας είναι η κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Οτιδήποτε έρθει από τις Η.Π.Α. θα το αντιμετωπίσουμε.
Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το διαχειριστούμε» ανέφερε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε τις Η.Π.Α. επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο.
«Οι Η.Π.Α. εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου.
Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.
Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν ακόμα και στρατιωτικές επιλογές κατά της Βόρειας Κορέας και την ώρα που πολλοί θεωρούν πως η βόμβα στο Αφγανιστάν ήταν προειδοποιητικό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, η Κίνα, η μόνη σύμμαχος της Βόρειας Κορέα, η οποία όμως είναι αντίθετη στο πυρηνικό πρόγραμμα της ,ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνική επίλυση και την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
«Η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να λύσει το θέμα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης