Ευρώπη

Η Βουλγαρία θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στις παραχωρήσεις της Gazprom

Η Βουλγαρία θα ζητήσει περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στις παραχωρήσεις της Gazprom
Η συμφωνία υπόκειται στην έγκρισή της από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και κυρίως τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν προθεσμία να απαντήσουν σε αυτήν έως τις 4 Μαΐου 2017.
Η Βουλγαρία ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις παραχωρήσεις που πρότεινε η ρωσική Gazprom σε σχέση με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα (24/4) ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας Νικολάι Παβλόφ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι ενώ η Σόφια θεωρούσε τις παραχωρήσεις θετικές, θα ήθελε να τις επεκτείνει.
Με την προσωρινή συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, η Gazprom θα μπορούσε να αποφύγει πρόστιμο ίσο με το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της από την ΕΕ, για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά και τις επιβαρύνσεις πελατών της σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η συμφωνία υπόκειται στην έγκρισή της από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και κυρίως τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν προθεσμία να απαντήσουν σε αυτήν έως τις 4 Μαΐου 2017.
Η Βουλγαρία η οποία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας, χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια στις παραχωρήσεις και θα στείλει ερωτήσεις στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα, δήλωσε ο Παβλόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Θεωρούμε τις προτάσεις θετικές, αλλά θέλουμε να επεκταθούν» είπε μετά από συνάντηση με πολιτικούς από το κόμμα GERB, που κέρδισε τις εκλογές και αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στις αρχές Μαΐου.
«Υπάρχουν αρκετές αμφισημίες σχετικά με τις προτεινόμενες δεσμεύσεις» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «αν δεν λάβουμε έγκαιρα απαντήσεις, θα ζητήσουμε την παράταση της προθεσμίας, επειδή οι πληροφορίες που έχουμε, δεν αρκούν».
Η προσφορά της Gazprom αναιρεί τους όρους των συμβάσεων, που εμποδίζουν τους πελάτες της να εξάγουν το φυσικό τους αέριο σε άλλες χώρες και να διαπραγματεύονται τις επενδύσεις σε αγωγούς.
Η εταιρεία θα συνδέσει επίσης τις τιμές της με σημεία αναφοράς τις τιμές των ευρωπαϊκών αγορών αερίου και όχι του πετρελαίου και θα επιτρέψει στους πελάτες να επαναδιαπραγματεύονται τις τιμές κάθε 2 χρόνια.
Ο Πάβλοφ δήλωσε, ότι αναμένει, πως η θέση της Βουλγαρίας θα συμφωνηθεί μετά από συζήτηση στο Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Είπε ακόμη, ότι οι τρέχουσες συμβάσεις με τη Gazprom επέτρεψαν στη Βουλγαρία να εξάγει ρωσικό φυσικό αέριο και ότι η πρόταση της Gazprom να μην ζητήσει αποζημίωση από τις Βουλγαρικές εταιρείες που συμμετείχαν στα ακυρωθέν έργο αγωγού φυσικού αερίου South Stream το 2012, είναι θετική.
Σύμφωνα με το Reuters, πηγή εξοικειωμένη με το θέμα δήλωσε, ότι η Βουλγαρία θα ζητήσεις περισσότερες λεπτομέρειες για το ακριβές μελλοντικό σημείο αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου και επίσης θα ζητήσει εγγυήσεις, ότι θα αναφέρεται ως χώρα διέλευσης φυσικού αερίου.
Επί του παρόντος, η Ρωσία μεταφέρει περίπου 14-15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα και την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης