Αναλύσεις

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που «παραφούσκωσαν» τους φετινούς λογαριασμούς ρεύματος

Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που «παραφούσκωσαν» τους φετινούς λογαριασμούς ρεύματος
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εισηγηθεί την αλλαγή του τρόπου χρέωσης των ΥΚΩ και τον γενικότερο εξορθολογισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοικοκυριά
Οι "φουσκωμένοι" λογαριασμοί ρεύματος που παίρνουν στα χέρια τους οι καταναλωτές το τελευταίο διάστημα προκαλούν αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ και δημιουργούν στα κατά τόπους πρακτορεία της ΔΕΗ ατελείωτες ουρές πολιτών που διαμαρτύρονται και ζητούν ρύθμιση της οφειλής τους, ακόμη και αν μέχρι σήμερα ήταν στην κατηγορία των συνεπών πελατών της επιχείρησης.
Χθες μάλιστα στο κεντρικό πρακτορείο της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου σημειώθηκε ένταση λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» με την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι λόγοι που εκτόξευσαν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει υπάρξει αύξηση τιμολογίων.
Κατ’ αρχήν ο εφετινός χειμώνας ήταν αρκετά βαρύτερος από τους προηγούμενους και ως εκ τούτου οι καταναλωτές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης εφέτος αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πολύ περισσότερο τα κλιματιστικά και κάθε άλλου είδους ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.
Έτσι οι εφετινοί λογαριασμοί του χειμερινού τετραμήνου εμπεριέχουν σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος και κατέστησαν υπέρογκοι για το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι τελευταίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί έφτασαν να είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους λογαριασμούς του προηγούμενου τετραμήνου.  

Ο ρόλος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον παράγοντας που υπερδιπλασιάζει τον λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές για την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος και αυτός είναι ο τρόπος που κοστολογούν όλοι οι προμηθευτές ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιώτες) τη ρυθμιζόμενη χρέωση των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας).
Οι χρεώσεις ΥΚΩ, όπως διαπίστωσαν οι καταναλωτές με το νέο αναλυτικό έντυπο λογαριασμού που καθιέρωσε η ΔΕΗ, είναι οι χρεώσεις που πληρώνουν για να καλύψουν τα επιπλέον κόστη ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και άλλα επιδοτούμενα τιμολόγια, για πολυτέκνους κ.λπ.
Όλα αυτά τα κόστη δηλαδή που οι κυβερνήσεις διαφημίζουν ως κοινωνική πολιτική, αποκρύπτοντας ότι πληρώνονται από τους συνεπείς καταναλωτές.
Η  μεθοδολογία τιμολόγησης των ΥΚΩ έχει εγκριθεί με νόμο το 2012 και προβλέπει κλιμακωτή χρέωση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως και 1.600 KWh η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00699 ευρώ ανά KWh.
Στην αμέσως επόμενη κλίμακα δηλαδή στις 1.601 - 2.000 KWh, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ ανά KWh και στην κλίμακα 2.001 - 3.000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στα 0,03987 ευρώ ανά KWh.
Στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 KWh το τετράμηνο, η χρέωση των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ ανά KWh.
Όμως με την αλλαγή κλίμακας όλη η ενέργεια από την πρώτη KWh επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση ΥΚΩ με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να εκτινάσσεται.   

Στα ύψη η κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα

Η μεθοδολογία αυτή που καθιερώθηκε το 2012, στη λογική της ελάφρυνσης των χαμηλών καταναλώσεων και της εξοικονόμησης, σήμερα επιβαρύνει με δραματικό τρόπο τα εξαντλημένα από την ύφεση νοικοκυριά, τα οποία υποχρεώνονται να ζεσταθούν με ρεύμα, αφού οι περισσότερες κεντρικές θερμάνσεις στις πολυκατοικίες έσβησαν μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Έτσι, ενώ η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού το τετράμηνο κυμαίνεται γύρω στις 1.600 - 2.000 KWh, τους χειμερινούς μήνες με τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση και τους θερινούς για ψύξη αυξάνεται πάνω από τις 3.000 KWh, με αποτέλεσμα όλη η ενέργεια να επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση των ΥΚΩ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χρέωση για τις χαμηλότερες κλίμακες καταναλώσεων.
Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής, που ξεπερνάει τις 1.600 KWh, το τετράμηνο και πάει στις 3.000, θα πληρώσει για ΥΚΩ 119,61 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ (13%) 135,6 ευρώ.
Εάν η ΥΚΩ για την ίδια κατανάλωση χρεωνόταν για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρες στην τιμή των 0,00699 και για τις επόμενες μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες στην τιμή των 0,01570 ευρώ και μόνο οι πάνω από τις 2.001 στην υψηλή τιμή των 0,04488 ευρώ, ο καταναλωτής για την ίδια κατανάλωση θα πλήρωνε για ΥΚΩ 64,79 ευρώ (με ΦΠΑ), δηλαδή 70,37 ευρώ λιγότερα.
Στην περίπτωση που η κατανάλωση ανεβεί πάνω από τις 3.000 KWh, ο ίδιος καταναλωτής θα πλήρωνε στην περίπτωση που ίσχυε η τιμολόγηση ανά κλιμάκιο 115,5 ευρώ, ενώ με τη χρέωση του συνόλου της ενέργειας στην υψηλή τιμή ΥΚΩ, το ποσόν υπερδιπλασιάζεται στα 202,86 ευρώ.
Θα πληρώσει δηλαδή για ΥΚΩ 87,36 ευρώ επιπλέον, μόνο λόγω της μεθοδολογίας τιμολόγησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιβαρύνσεις αυτές ισχύουν ανεξαρτήτως παρόχου.

Κλιμακωτή τιμολόγηση από τη ΔΕΗ

Στην περίπτωση της ΔΕΗ τα πράγματα είναι λίγο χειρότερα, γιατί ακολουθεί κλιμακωτή τιμολόγηση και για την ενέργεια.
Η πρώτη κλίμακα μέχρι 2.000 KWh χρεώνεται με 0,09460 ευρώ η KWh και η δεύτερη άνω των 2.000 KWh με 0,10252 ευρώ η KWh.
Στην περίπτωση όμως που κάποιος ξεπεράσει την πρώτη κλίμακα, χρεώνεται στην υψηλή τιμή από την πρώτη KWh και όχι από το όριο των 2.000 και πάνω.
Την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους ενέργειας από τη μεθοδολογία χρέωσης των ΥΚΩ αναγνωρίζουν τόσο η ΡΑΕ όσο και η ΔΕΗ.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ δεσμεύτηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να εισηγηθεί αλλαγή του τρόπου χρέωσης των ΥΚΩ στο πλαίσιο της συνολικότερης πρότασης για τον εξορθολογισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πέρα απ’ όλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στην κατανάλωση έχει ως συνέπεια και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για την επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης