Commodities

PWC: Η μεταλλευτική βιομηχανία έχασε το ένα τρίτο της αξίας της σε 7 χρόνια - «Αγκάθι» η ασφάλεια

PWC: Η μεταλλευτική βιομηχανία έχασε το ένα τρίτο της αξίας της σε 7 χρόνια - «Αγκάθι» η ασφάλεια
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 494 δις. δολάρια από 1,6 τρις. δολάρια το 2010 σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers
Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, θα είναι δύσκολο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να φέρει πίσω στη χώρα  τις χαμένες θέσεις εργασίας στην εξόρυξη του  άνθρακα ή να ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο.
Σύμφωνα με το CNBC μεταλλευτική βιομηχανία συνεχίζει να συρρικνώνεται σε όλο τον πλανήτη, και δεν είναι και ασφαλής επίσης.
Ενώ οι ώρες εργασίας στον κλάδο μειώθηκαν σταθερά -  υποχώρησαν κατά 28% μεταξύ 2012 και 2016 - ο αριθμός των θανάτων και η συχνότητα τους έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μεταλλείων και Μετάλλων μια σύμπραξη μεταξύ βιομηχανικών επιχειρήσεων και περιφερειακών ενώσεων που ασχολούνται με την ενίσχυση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής απόδοσης της εξορυκτικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών), η μεταλλευτική βιομηχανία απασχολεί περίπου το 1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, αλλά αντιπροσωπεύει το 8% των θανατηφόρων ατυχημάτων στο χώρο εργασίας.
Μια επαρχία στο βόρειο Ιράν είναι η περιοχή που σημειώθηκε η τελευταία τραγωδία.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες παγιδεύτηκαν μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο που προκάλεσε κατάρρευση σήραγγας στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με την Al Jazeera.
Η IndustriALL, μια παγκόσμια ένωση εργαζομένων στους τομείς των μεταλλείων, της ενέργειας και της μεταποίησης, προειδοποιεί ότι «η παγκόσμια κρίση  των commodities σημαίνει ότι τα ορυχεία είναι απειλούμενα και ότι η ασφάλεια είναι συχνά η πρώτη επιλογή  όταν περικόπτονται οι δαπάνες».
Η ετήσια ανάλυση της βιομηχανίας από την PricewaterhouseCoopers αναφέρει ότι η χρηματιστηριακή της αξία ή η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι μικρότερη από το ένα τρίτο από αυτό που ήταν το 2010, από 1,6 τρις. δολάρια σε 494 δις. δολάρια.
Η ανάλυση  χαρακτήρισε το 2015 ως  "έναν αγώνα προς τα κάτω" για μια βιομηχανία που υποφέρει από την επιβράδυνση της ζήτησης, την αποδυνάμωση των επενδύσεων και τις ασταθείς τιμές.
Το 1995, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υιοθέτησε τη Σύμβαση για την Ασφάλεια και την Υγεία στα Ορυχεία.
Το έγγραφο παρουσιάζει τις  κατευθυντήριες γραμμές για τους εργοδότες προκειμένου να «εξαλείψουν ή να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία στα ορυχεία», συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου εξαερισμού, της τακτικής επιθεώρησης των ορυχείων, του εξοπλισμού και των πολλαπλών εξόδων, καθώς και προγράμματα για τα  δικαιώματα  των εργαζομένων, τους κινδύνους και την εκπαίδευση.
Μόνο 31 χώρες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία.
Το Ιράν δεν είναι μεταξύ τους, ούτε και η Χιλή, όπου το 2010 καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ  για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι επέζησαν στις στοές μετά από ατύχημα.
Πάνω από δύο δεκαετίες, η ενθάρρυνση των χωρών και των ηγετών της βιομηχανίας να επικυρώσουν τη σύμβαση της ΔΟΕ εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την IndustriALL.
Ο κατάλογος των θανατηφόρων περιστατικών εξορύξεως που συνέταξε ο όμιλος παρουσιάζει μια σειρά υποθέσεων που δεν έχουν αναφερθεί.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, 36 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη αερίου στη Ρωσία, διαρροή αερίου σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα σκότωσε 9 και  από εκρήξεις στο Πακιστάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης