Αναλύσεις

Αναθερμαίνονται τα σενάρια για μεγαλύτερη αξιοποίηση της Σούδας μετά την κρίση στο Ιντσιρλίκ

Αναθερμαίνονται τα σενάρια για μεγαλύτερη αξιοποίηση της Σούδας μετά την κρίση στο Ιντσιρλίκ
Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, επιβεβαίωσε τις αμερικανικές προσπάθειες για ηρεμία στο Αιγαίο
Η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τους συμμάχους της σχετικά με την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, αναθερμαίνει τα σενάρια για την μεγαλύτερη αξιοποίηση των νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Αυτό επισημαίνει η "Καθημερινή της Κυριακής", σύμφωνα με πηγές της οποίας, η βάση της Σούδας ήδη χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς.
"Σε πολιτικό-αλλά και ουσιαστικό- επίπεδο απομένει η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement) για πέντε ή και περισσότερα χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτήν την στιγμή.
Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας, και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Στα αντισταθμιστικά οφέλη θα πρέπει να θεωρείται η έμμεση αμερικανική βοήθεια στην αναβάθμιση του ναυστάθμου της Κρήτης, στη γεοπολιτική θέση και την επιχειρησιακή αξία του οποίου το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ έχουν επενδύσει σημαντικά.
Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται, πως γενικά εκτιμάται πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα αγκυροβόλιο σταθερότητας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, επιβεβαίωσε τις αμερικανικές προσπάθειες για ηρεμία στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι "πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης