Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ν. Μπενρουμπή (Protergia): Χαμηλότερος των προσδοκιών της συμφωνίας με τους δανειστές ο ανταγωνισμός στην ενέργεια

Ν. Μπενρουμπή (Protergia): Χαμηλότερος των προσδοκιών της συμφωνίας με τους δανειστές ο ανταγωνισμός στην ενέργεια
Ο ίδιος προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, ενώ υποστηρίζει πως παράλληλα απαιτείται να γίνουν επενδύσεις τόσο στα δίκτυα όσο και σε μονάδες φυσικού αερίου ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια ενέργειας στη χώρα
Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ δυο ομάδων που η μια διαθέτει Ferrari και η άλλη FIAT.
Ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει μόνο όταν και οι δυο ομάδες διαθέτουν ταυτόχρονα τόσο τη Ferrari όσο και το FIAT.
Με τον παραστατικό αυτό τρόπο επέλεξε να περιγράψει ο Ντίνος Μπενρουμπή, διευθύνων σύμβουλος της Protergia, τις συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιριών, μιλώντας στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών για τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Όπως είπε, ο πραγματικός ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει μόνο αν όλοι οι «παίκτες» έχουν πρόσβαση σε ισοδύναμο μείγμα καυσίμου.
Προέβλεψε μάλιστα, ότι με τις αλλαγές που προωθούνται λόγω της συμφωνίας με τους δανειστές θα υπάρξει ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ρεύματος, αλλά όχι στο βαθμό που επιδιώκεται και εκτίμησε ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% έως το τέλος του έτους.

Βολές κατά των ΝΟΜΕ

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, τις χαρακτήρισε «στρεβλά ημίμετρα» που δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα, ενώ σημείωσε ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός που θα δώσει περιθώρια για μείωση των τιμών του ρεύματος ειδικά στις επιχειρήσεις, μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του σκέλους της παραγωγής και της πρόσβασης των ιδιωτικών εταιριών σε ισοδύναμο μείγμα καυσίμου με αυτό της ΔΕΗ.   
Ο κ. Μπενρουμπή χαρακτήρισε ως «δειλά βήματα» τα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και κράτησε επιφυλάξεις για το τι θα γίνει τελικώς έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Λανθασμένος ο τρόπος ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπενρουμπή υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έγινε με λανθασμένο τρόπο από την πολιτεία και υπερβολικά υψηλές τιμές εγγυημένες τιμές, οι οποίες ξεκίνησαν από τα 400 ευρώ ανά MWh, για να μειωθούν στη συνέχεια σε 300 και 250 ευρώ.
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι παρά τις μέχρι σήμερα μειώσεις θα πρέπει και πάλι να γίνει κάτι.
Όπως είπε όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα οι ΑΠΕ να δαιμονοποιηθούν για τους καταναλωτές και να δημιουργήσουν προβλήματα στους επενδυτές λόγω των συσσωρευμένων ελλειμμάτων.
Προέβλεψε πάντως ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις σε αιολικά πάρκα κυρίως στα νησιά και τόνισε ότι παράλληλα απαιτείται να γίνουν επενδύσεις τόσο στα δίκτυα όσο και σε μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την επάρκεια και την ομαλή λειτουργία του συστήματος όταν δεν λειτουργούν οι μονάδες ΑΠΕ.
Για να γίνουν οι επενδύσεις σε θερμικές μονάδες κατέληξε ο κ. Μπενρουμπή απαιτούνται τα κατάλληλα σήματα από την πολιτεία.
Όμως σε μια χειραγωγούμενη αγορά δεν υπάρχουν τα κατάλληλα επενδυτικά σήματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα επάρκειας το 2023 - 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης