Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο κρίσιμος ρόλος του αμερικανικού παράγοντα στις επενδύσεις στην Ελλάδα

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο κρίσιμος ρόλος του αμερικανικού παράγοντα στις επενδύσεις στην Ελλάδα
Οι διπλωματικές διεργασίες στον ενεργειακό τομέα μπορούν υπό όρους να αλλάξουν την μορφή της οικονομίας
H ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βασισθεί μόνο στην διευθέτηση του χρέους και στο QE.
Χρειάζεται πραγματικές επενδύσεις.
Για τον λόγο αυτό και ο αμερικανικός παράγοντας είναι μείζονος σημασίας από γεωστρατηγικής πλευράς.
Κατά  πρώτον οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες με την παρουσία της ExxonMobil αποκτούν τεράστια σημασία σε μεγέθη αν υπάρξει το αντικείμενο εκείνο που θα απαιτήσει αρκετά δις και θα σημάνει κολοσσιαίες κρυμμένες υπεραξίες.
Η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσει με την βοήθεια τεχνογνωσίας και ισχυρών χρηματοδοτικών μέσων.
Για τον λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία αν ο Priebus, ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου τοποθετηθεί σαν πρέσβης στην χώρα μας.
Και αυτό γιατί βλέπουμε, ότι την ίδια ώρα ο ισραηλινός παράγοντας εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος, όσον αφορά την διασύνδεση με Κύπρο και Ελλάδα ενώ το παιχνίδι των αγωγών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη.
Ο TAP προχωρά με ρυθμό 1 χλμ την ημέρα, ο Euroasia Interconnector είναι μια πολύ σημαντική επένδυση υπό σχεδιασμό χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαική Ενωση με πολλαπλά οφέλη στον ενεργειακό και τεχνολογικό τομέα (οπτικές ίνες)
Οι επαφές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας τον Νετανιάχου πυκνώνουν, οι προοπτικές είναι σημαντικές αλλά και η διαχείριση των συμφερόντων αυτών απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς και ισορροπίες.
Αναμφίβολα αν η αμερικανική πλευρά τοποθετήσει τον Priebus στην Αθήνα σημαίνει ότι το ειδικό ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα.
Την ίδια ώρα το επενδυτικό σχήμα για τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης προετοιμάζεται, όπως επίσης και η διασύνδεση με την Βουλγαρία.
Η μορφή και το μοντέλο της οικονομίας αλλάζουν, οι αφετηρίες για την δημιουργία πλούτου μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές πηγές.
Όμως χρειάζεται χρόνος, οργάνωση, σταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας.
Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για να θυμηθούμε πώς ανετράπη τότε ένας ολόκληρος σχεδιασμός.
Για τον λόγο αυτό καλό θα είναι να κλείσουν τα μέτωπα με το χρέος με τάξη και προγραμματισμό, ώστε η κανονικότητα να ενισχύσει τις προυποθέσεις που χρειάζεται η φιλόδοξη πολιτική του στόχου για διεθνή ενεργειακό κόμβο.
Κατά τον τρόπο αυτό η χώρα θα προσελκύσει τις μεγάλες άμεσες επενδύσεις και τα συμφέροντα εκείνα που θα την σπρώξουν να προχωρήσει ξεφεύγοντας από το σφιχτό και θανάσιμο εναγκαλισμό των πιστωτών, που πάντοτε καραδοκούν με το Δ μνημόνιο επί θύραις.
Και μόνον έτσι θα διαψευστεί αυτό που αρχίζει να συζητιέται, ότι η Ελλάδα με την τρέχουσα δυναμική της δεν μπορεί να προσελκύσει μεγάλες άμεσες επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης