Διεθνή

Λακκοτρύπης: Κίνητρο για την Τουρκία οι υδρογονάνθρακες για επίλυση του Κυπριακού

Λακκοτρύπης: Κίνητρο για την Τουρκία οι υδρογονάνθρακες για επίλυση του Κυπριακού
Προτεραιότητα μας είναι το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, οπόταν αρχίζει γεώτρηση στο τεμάχιο 11, η εταιρεία ENI – TOTAL, είπε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας.
Την πεποίθηση ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επανέλαβε ταυτόχρονα πως σταθερή θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι, ότι το εθνικό πρόβλημα δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τους σχεδιασμούς και τις δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Ο υπουργός μιλούσε σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «Η ενέργεια ως οικονομική παράμετρος και ως παράγοντας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», που διοργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας/Αμμοχώστου του ΚΥΚΕΜ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα.
Αναπτύσσοντας το θέμα της συζήτησης, ο υπουργός είπε πως «σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, η σταθερή μας θέση είναι πως το εθνικό μας πρόβλημα δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τους σχεδιασμούς και τις δραστηριότητες μας στο τομέα των υδρογονανθράκων».
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, «γνωρίζουμε ότι οι υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού».
Εξήγησε ότι «η Κύπρος έχει δύο πλεονεκτήματα, το ένα είναι η γεωγραφία, δηλαδή η χώρα μας να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος διαδραματίζει ενεργά το συγκεκριμένο ρόλο, με την πραγματοποίηση τριμερών συμφωνιών και τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των υδρογονανθράκων στη περιοχή μας και άλλες».
Το δεύτερο πλεονέκτημα της Κύπρου, συνέχισε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είναι «η γεωλογία, υπό την έννοια του να έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων, να καθοριστεί δηλαδή και για μας ποιο θα είναι το ενεργειακό δυναμικό μας».
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσθεσε, «ότι όσο μεγαλύτερες και αποδεδειγμένες ποσότητες υδρογονανθράκων έχει μια χώρα τόσο πιο μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει», εξηγώντας πως για την Κύπρο «μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη και από το δημογραφικό, αλλά και το γεωγραφικό μας μέγεθος».
Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «όλες οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση είναι καλά σχεδιασμένες», δίνοντας ως παράδειγμα την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Κύπρο όταν ανακοινώθηκε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης.
Σημείωσε ακόμα ότι «το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει και έχει τον απόλυτο σχεδιασμό με όλες τις υπηρεσίες του κράτους, για τις επικείμενες γεωτρήσεις και πώς θα προχωρήσουν και ποιες θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία θα συνεχίσει να μας προκαλεί».
Όπως τόνισε, «εμείς θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και νηφάλιοι», λέγοντας χαρακτηριστικά «εμείς τη δουλειά μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «σήμερα, μετά από τρεις γύρους αδειοδότησης έχουμε αδειοδοτημένα επτά τεμάχια, συν το κοίτασμα Αφροδίτη, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12.
Προτεραιότητα μας είναι το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, οπόταν αρχίζει γεώτρηση στο τεμάχιο 11, η εταιρεία ENI – TOTAL, προκειμένου να μας δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Δήλωσε, επίσης, πως «οι επόμενες γεωτρήσεις θα γίνουν προς τα τέλη του χρόνου αρχές του επόμενου».
Πρόσθεσε ότι η δεύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, με προτεραιότητα την Αίγυπτο και γι’ αυτό γίνονται εμπορικές διαπραγματεύσεις, που είναι μάλιστα σε αρκετά προχωρημένο στάδιο,  μεταξύ των εταιρειών».
Ωστόσο, επεσήμανε, «τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα λόγω των συνθηκών στην αγορά, αφού οι τιμές του πετρελαίου, που συνδέονται με εκείνες του φυσικού αερίου, είναι χαμηλές, κάτι που δεν ευνοεί την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, που είναι σχετικά δαπανηρή, επειδή είναι βαθιά τα νερά και η ποσότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν αρχικά οι εκτιμήσεις μας».
Αναφορικά με τις συμφωνίες οριοθέτησης με διάφορες χώρες στην περιοχή, ο Υπουργός είπε πως υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες «με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, έχουμε συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και διαπραγματευόμαστε άλλες δύο, μία με το Λίβανο και μία το Ισραήλ, οι οποίες θα διέπουν στην περίπτωση που εντοπιστεί κοινό κοίτασμα που θα εκτείνεται δηλαδή εκατέρωθεν της γραμμής οριοθέτησης».
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη, που θα έχει η Κύπρος από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τα οποία κατέταξε σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τα βλέπουμε τώρα με τις δραστηριότητες στον τομέα των υδρογονανθράκων, δηλαδή την άφιξη των εταιρειών στην Κύπρο, την ετοιμασία των γραφείων τους, την πρόσληψη προσωπικού και στη συνέχεια την γεώτρηση η οποία στοιχίζει μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια.
Αρκετά από αυτά τα χρήματα ξοδεύονται στην οικονομία, δηλαδή σε υλικό, προσωπικό και υπηρεσίες, είπε και πρόσθεσε πως «αυτός ήταν και ο λόγος που έπρεπε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες υδρογονανθράκων».  
Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα οφέλη, εξήγησε ότι «αυτά θα προέλθουν από τα έσοδα των υδρογονανθράκων και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει ιδρύσει το Ταμείο Υδρογονανθράκων που θα καθορίσει τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε αυτό τον πλούτο».
Τα μακροπρόθεσμα οφέλη, συνέχισε, «θα έρθουν από την αξιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου που υπάρχει στη Κύπρο». Εξήγησε δε πως «θεωρούμε ότι θα πρέπει να κτίσουμε μια οικονομία γνώσης με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες.
Δηλαδή, όλες εκείνες οι υπηρεσίες, τεχνικές, νομικές, λογιστικές και άλλες, τις οποίες σήμερα πρέπει να αγοράζουμε από το εξωτερικό, θέλουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να κτίσουμε πάνω στη βάση του ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε, για να μπορούμε να τις εξάγουμε».
Ανέφερε ακόμα, ότι «κάθε χρόνο υπάρχει ένα κονδύλι που μας δίνουν οι εταιρείες που έχουν υπογράψει με τη Κυπριακή Δημοκρατία, για εκπαίδευση στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Πιέζουμε τις εταιρείες για να προσφέρουν ευκαιρίες εργοδότησης στους Κυπρίους ενώ  προσπαθούμε να φέρουμε στο νησί τους απόδημους Κύπριους που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα των υδρογονανθράκων που είναι πάρα πολλοί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης