Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Από τη Θράκη ξεκινά η συνεργασία των ομίλων Κοπελούζου - JSC Rosgeologiya για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων

Από τη Θράκη ξεκινά η συνεργασία των ομίλων Κοπελούζου - JSC Rosgeologiya για την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων
Το προσεχές διάστημα θα συσταθεί εταιρία που θα προωθήσει τις διαδικασίες λήψης των αναγκαίων αδειών και θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης
Η δημιουργία κατ’ αρχάς μιας μικρής μονάδας παραγωγής ρεύματος από γεωθερμική ενέργεια σε πεδίο της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Θράκη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της συνεργασίας του ομίλου  Κοπελούζου με τη ρωσική JSC «Rosgeologiya», η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Ο όμιλος Κοπελούζου που δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας αιολικών πάρκων, θεωρεί ότι η γεωθερμία είναι ένας τομέας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη γεωθερμικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα με την ρωσική JSC «Rosgeologiya».
Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης από τον Δημήτρη Κοπελούζο, πρόεδρος και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου και τον Roman Panov, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής εταιρίας.
Μάλιστα η συμφωνία υπεγράφη παρουσία του υπουργού Φυσικών Πόρων Sergei Donskoi και του υπουργού Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Maksim Sokolov.

Σύσταση κοινής εταιρίας

Για την υλοποίηση του έργου θα συσταθεί κοινή εταιρεία η οποία θα προχωρήσει στις διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του έργου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα, προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης από ιδιώτη ενδιαφερόμενο προς το δημόσιο, προκειμένου να κινητοποιηθεί διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας εκμετάλλευσης συγκεκριμένων πεδίων.
Ο όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία με τη Rosgeologiya προετοιμάζει σχετικό φάκελο και σύντομα αναμένεται να υποβάλει την αίτηση της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρωσικός όμιλος παρέχει υπηρεσίες που σχετίζονται με την γεωθερμία, την υποθαλάσσια γεωλογία, την εξόρυξη υδρογονανθράκων και την υπεράκτια εξερεύνηση.
Ο όμιλος ανήκει κατά 100% στην Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελείται από 63 εταιρίες και έχει εξερευνήσει περισσότερα από 1.000 κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεταλλευμάτων, μεταξύ των οποίων εκείνο του Astrakhanskoye (2, 5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), του Tengiz (3,1 δισ. τόνοι πετρελαίου) και του Kovyktinskoe (1,9 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης