Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο εν μέσω περικοπών της παραγωγής

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο εν μέσω περικοπών της παραγωγής

Στα 57 δολ. κινείται το brent, στα 54 δολ. το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Τρίτη2/2/2021, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε 12 μήνες αφού οι μεγάλοι παραγωγοί έδειξαν ότι περιορίζουν την παραγωγή περίπου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους.

Οι αγορές συσπειρώθηκαν από την αισιοδοξία για περισσότερα οικονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ που προστέθηκαν στην αύξηση της αγοράς από τις περικοπές προσφοράς.
Το brent σημείωσε άνοδο 2,04%, στα 57,50 $ το βαρέλι για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, αγγίζοντας τα 58,05 $, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 2,32%, στα 54,79 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασε σε υψηλό έτους στα 55,26 δολάρια.

Το ράλι ξεκίνησε καθώς οι αυξήσεις της παραγωγής του ΟΠΕΚ ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες. Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ αυξήθηκε για έβδομο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά η αύξηση ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Οι εθελοντικές περικοπές 1 εκατομμυρίου bpd από τον de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, πρόκειται να εφαρμοστούν από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο.
Η ρωσική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιανουάριο, αλλά υπήρχε συμμόρφωση με το σύμφωνο εφοδιασμού, ενώ στο Καζακστάν οι όγκοι πετρελαίου μειώθηκαν.
Το ράλι ενισχύθηκε καθώς το Κογκρέσο φαινόταν έτοιμο να υιοθετήσει ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων και καθώς ο κρύος καιρός των ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. «Έχετε το πακέτο οικονομικών κινήτρων των ΗΠΑ που κανείς δεν πίστευε ότι θα πάρετε», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων στο Mizuho στη Νέα Υόρκη. Το κρύο και ισχυρή χιονόπτωση στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ οδήγησε το περιθώριο του πετρελαίου θέρμανσης σε υψηλό 8 μηνών στα 15,88 δολάρια, προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη στο αργό πετρέλαιο. Ωστόσο, ο ενεργειακός γίγαντας BP ξεκίνησε δύσκολα το 2021 εν μέσω μείωσης της ζήτησης προϊόντων, σημειώνοντας ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου υποχώρησε περίπου 20% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μείωση 11% το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει το 2021, ανέφερε η BP, με τα παγκόσμια αποθέματα να επιστρέφουν στον πενταετή μέσο όρο τους στα μέσα του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης