Χρηματιστήριο & Αγορές

ΗΠΑ: Για παραπλάνηση επενδυτών κατηγορείται ο Trevor Milton, ιδρυτής της Nikola

tags :
ΗΠΑ: Για παραπλάνηση επενδυτών κατηγορείται ο Trevor Milton, ιδρυτής της Nikola

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Milton, σχεδίαζε να εξαπατήσει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Nikola μέσω δηλώσεων σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογίας της εταιρείας

 

Ο Trevor Milton, ιδρυτής της κατασκευάστριας ηλεκτρικών φορτηγών Nikola Corp κατηγορείται για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις σε επενδυτές, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Milton, σχεδίαζε να εξαπατήσει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές του Nikola μέσω δηλώσεων σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογίας της εταιρείας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Hindenburg Research ανέφερε ότι ήταν χαμηλής πώλησης μετοχών της Nikola και χαρακτήρισε την εταιρεία "απάτη", μια κατηγορία που αρνήθηκε.
Τον Φεβρουάριο, η Nikola αποκάλυψε, μετά από επανεξέταση από εξωτερικό δικηγορικό γραφείο, ότι τόσο η ίδια όσο και ο Milton, είχαν κάνει αρκετές δηλώσεις που ήταν εν μέρει ή εντελώς ανακριβείς

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έγινε γνωστό την Πέμπτη, η εισαγγελία του Μανχάταν απήγγειλε κατηγορίες στον 39χρονο Milton, για τρεις περιπτώσεις εξαπάτησης, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην CEO της Nikola έκανε παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις για την εταιρεία μεταξύ Νοεμβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2020, προκειμένου να παραπλανήσει τους επενδυτές και να τους οδηγήσει στην αγορά μετοχών.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε ξεχωριστή καταγγελία που κατατέθηκε την Πέμπτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε τον Milton, για επενδυτική απάτη επειδή επανειλημμένα έκανε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με βασικές ενέργειες της Nikola Motor, συμπεριλαμβανομένου του ψευδούς ισχυρισμού -σε ένα podcast που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο- ότι η εταιρεία είχε λάβει δισεκατομμύρια δολάρια για δεσμευτικές παραγγελίες φορτηγών.Αντιθέτως, η Επιτροπή σημειώνει πως η εταιρεία είχε δηλώσει κατά την επίμαχη περίοδο ότι είχε "μόνο έναν πελάτη, του οποίου η παραγγελία για 800 φορτηγά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δεσμευτική".

"Προτού η Nikola Motor παράγει έστω και ένα προϊόν ή έχει έσοδα από πωλήσεις φορτηγών ή καυσίμων, ο Milton, ξεκίνησε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων με στόχο μια κατηγορία επενδυτών που ο ίδιος αποκαλούσε "Ρομπέν των Δασών"", ανέφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην καταγγελία της.Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, "περίπου από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, οι δηλώσεις του Milton σε tweets και οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, διαμόρφωναν μια εικόνα για τη Nikola Motor που απείχε παρασάγγας από την πραγματική κατάσταση κατά την επίμαχη περίοδο".

Σε ανακοίνωσή της, η Nikola Motor με έδρα το Φοίνιξ, στην οποία δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, επισήμανε ότι ο Milton, δεν έχει εμπλακεί στις "δραστηριότητες ή τους επικοινωνιακούς χειρισμούς" της εταιρείας από τον Σεπτέμβριο, όταν και ο 39χρονος παραιτήθηκε από αυτήν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ίδια συνεργάστηκε με την κυβέρνηση καθ' όλη την έρευνα.

Ο Milton, ίδρυσε τη Nikola Motor το 2014 για να κατασκευάσει ημιφορτηγά που κινούνται με μπαταρίες και υδρογόνο. Στα πρώτα στάδια από το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Nasdaq η μετοχή της Nikola Motor εκτινάχθηκε στα ύψη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως, που ο short-seller Hindenburg -ο οποίος δηλώνει ότι δεν κατέχει οποιαδήποτε θέση στην εταιρεία- δημοσίευσε έκθεση στην οποία χαρακτήριζε την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ως "περίπλοκη απάτη" και ισχυριζόταν ότι ο τότε πρόεδρος της Milton παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας, η μετοχή της αναζητεί κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησαν τις έρευνές τους για την εταιρεία λίγες μέρες μετά τις αναφορές του Χίντενμπουργκ. Στη συνέχεια ο Milton, παραιτήθηκε, η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors διέκοψε τη συνεργασία που είχε με την εταιρεία στα τέλη του 2020 και η μετοχή της Nikola Motor υποχώρησε κατά 75% από το υψηλότερο επίπεδο του Σεπτεμβρίου 2020.
Την Πέμπτη η μετοχή της σημειώνει πτώση 10% στα 12,83 δολάρια, διευρύνοντας τις απώλειές της σε περίπου 20% για το έτος.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης