Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Eπιτέλους διόρθωση στην Wall : Μάζεψε όμως τις απώλειες από τα χαμηλά 4310, ο S&P έκλεισε -1,7% 4.357

tags :
Eπιτέλους διόρθωση στην Wall : Μάζεψε όμως τις απώλειες από τα χαμηλά 4310, ο S&P έκλεισε -1,7% 4.357

Ο Nasdaq υποχώρησε 2,19% στις 14.713 με χαμηλό 14.530 έχασε την στήριξη του 14.860

 

Στο κόκκινο ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street την Δευτέρα 20/9/2021 εν μέσω πολλών κινδύνων για την αγορά.


Ο Dow Jones έχασε 614 μονάδες, ή 1,78% στις 33.970 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 28 Οκτωβρίου 2020. Χαμηλό 33.613 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,7% στις 4.357 μονάδες με κάθε κλάδο να υποχωρεί τουλάχιστον 1%, καταγράφοντας επίσης τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις του σχεδόν 11 μήνες. Γύρισε όμως από τα χαμηλά που έγραψε στην ζώνη 4.306 -4.310 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 3,02% στις 358,08 μονάδες με απώλειες 4,5% στα χαμηλά.
Ο Nasdaq υποχώρησε 2,19% στις 14.713 μονάδες με διάσπαση της στήριξης στα 14.860 και χαμηλό τις 14.530.

Ξεχώρισαν η ανοδική (+3%) κίνηση της American Airlines, η απόδοση του treasury στο 1,312% και ο χρυσός στα 1.764 δολ/ουγγιά.
Πτώση 1,63% του brent στα 74,11 δολ και του φυσικού αερίου -2,90% στα 4,957 δολ/mmbtu.

Σύμφωνα με το CNBC διάφοροι λόγοι οδήγησαν στο sell-off:

  • Οι επενδυτές φοβούνται μια "μόλυνση" που σαρώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές από την ταραγμένη αγορά ακινήτων της Κίνας. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν μεγάλη πώληση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συναλλαγών στην Ασία τη Δευτέρα. Ο δείκτης Hang Seng έπεσε 4%, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Evergrande θα πρέπει να καλύψει δόσεις τοκοχρεωλυσίων και υπάρχει αβεβαιότητα. Τα συνολικά της ανοίγματα-δάνεια ανέρχονται σε 300 δισ δολ και η κινέζικη κυβέρνηση μεταξύ άλλων έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν είναι τόσο μεγάλη για να χρεωκοπήσει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αναπτυξιακή στο real estate της Κίνας.Μεταξύ των σεβαρίων που ακούγονται είναι το ενδιαφέρον ανταγωνιστή για να αγοράσει assets της, καθώς και μια πορεία restructure στα δάνεια. Κατά ορισμένους αποτελεί απλώς μια αφορμή για να διορθώσει η Wall και να ξεφουσκώσει από το παρατεταμένο ράλυ.
  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα - FED ξεκινά μια διήμερη συνάντηση την Τρίτη και οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα θα δώσει σήμα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να απομακρύνει τα νομισματικά κίνητρα, tapering εν μέσω διαφαινόμενων πληθωριστικών πιέσεων και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας.
  • Τα κρούσματα Covid λόγω της παραλλαγής Δέλτα παραμένουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου καθώς πλησιάζει ο πιο κρύος καιρός στη Βόρεια Αμερική.
  • Ο Σεπτέμβριος έχει το χειρότερο ιστορικό όλων των μηνών, με μέσο όρο πτώσης 0,4%, σύμφωνα με το Stock Traders’s Almanac. Η ιστορία δείχνει ότι οι πωλήσεις τείνουν να αυξάνονται στο δεύτερο μισό του μήνα.
  • Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την επιδεξιότητα της Washington καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Το Κογκρέσο επέστρεψε από το διάλειμμα και έσπευσε να εγκρίνει νομοσχέδια χρηματοδότησης για να αποφύγει το κλείσιμο της κυβέρνησης.


Sell off ή ευκαιρίες αγορών;

Το sell-off της Δευτέρας οδήγησε τον S&P 500, 5% κάτω από το τελευταίο του ρεκόρ σε ενδοημερήσια βάση. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η αγορά έχει αντιμετωπίσει ένα sell-off αυτού του μεγέθους, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αγοράζουν την πτώση.
O S&P έγραψε μια πτώση της τάξης του 3,8% από το κλείσιμο της Πέμπτης 16/9 4.480 στο χαμηλό της ημέρας 4.310, στοιχείο γρήγορης διόρθωσης που αποτελεί χαρακτηριστικό των bull markets. To κλείσιμο είναι κάτω από τεχνικές στηρίξεις 4.368 - 4.372 και δείχνει ότι η αγορά θα δουλέψει επίπεδα και νέα μέχρι να πάρει κατεύθυνση.
H Blackrock σε σημείωμά της βγάζει από τις προσδοκίες ανόδους επιτοκίων και προτείνει OW στις ευρωπαϊκές μετοχές και ουδέτερη θέση στις αμερικανικές.
Δεν είναι λίγοι αυτοί πάντως που θεωρούν ότι η προοπτική της ανάπτυξης παραμένει και οι μετοχές θα παραμείνουν η ενδεικνυόμενη επένδυση και η Citi μιλώντας δια εκπροσώπου της σε Bloomberg και CNBC είναι μία από αυτούς.
Aναλυτές όπως ο Dan Clinton της Strategas θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους Γερουσιαστές στην αύξηση του ορίου χρέους για τις ανάγκες του δημοσίου στα μέσα Οκτωβρίου και δεν θα βρεθεί ακόμα λύση. Αυτό θα προβληματίσει την αγορά, όπως και γίνεται, αλλά γενικά η κυβέρνηση αυξάνει με τις πολιτικές της το ρίσκο μετά τα πακέτα νομισματικής επκτατικής και δημοσιονομικής πολιτικής που έχει ασκήσει.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης