Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Στον MSCI η Mytilineos - Αναμένονται εισροές 92 εκατ δολάρια

Στον MSCI η Mytilineos - Αναμένονται εισροές 92 εκατ δολάρια
Σημαντική αναβάθμιση για την εταιρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Στον MSCI εισέρχεται η Mytilineos με επίσημη ανακοίνωση του επενδυτικού οίκου.
Για την μετοχή θα σημάνει εισροές 92 εκατ δολάρια.

Κατά τον τρόπο αυτό η εταιρία στον τομέα των διεθνών αγορών εισέρχεται σε μιαν κατηγορία πρωτοκλασσάτων, που σημαίνει ότι μπαίνει στο περισκόπιο αλλά και στην επιβεβλημένη τοποθέτηση κεφαλαίων από τα μεγαλύτερα διεθνή funds.

Η Mytilineos ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, αλλά το ζήτημα της φορολόγησης των λεγομένων υπερεσόδων της χονδρικής θόλωσε την εικόνα τις τελευταίες ημέρες, με την παράλληλη επίπτωση της διόρθωσης των διεθνών αγορών.

Η επιτυχία της εισαγωγής στον MSCI είναι κομβική και αυτό γιατί θα οδηγήσει την εισηγμένη σε νέα διεθνή και ειδικού βάρους θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Άλλωστε και το τέλος της χονδρικής που αναμένεται ελεγχόμενο, αλλά και η νέα λειτουργία της αγοράς μπορεί να περιορίσουν οριακά τις εκτιμήσεις της υψηλής κερδοφορίας από τον τομέα power & gas, όμως δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά την εικόνα της πολύ καλής χρονιάς και πολύ περισσότερο τις ισχυρές πιο μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Νέος κύκλος

Με την εισαγωγή στον MSCI κλείνει ο κύκλος του μετασχηματισμού της εισηγμένης σε μια ενιαία εταιρική οντότητα, που της έδωσε την δυνατότητα της διαφάνειας για τις διεθνείς αγορές και ανέβασε την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2 δισ ευρώ.
Ανοίγει ένας νέος κύκλος με μεγαλύτερες απαιτήσεις, που ήδη το ίδιο το μάνατζμεντ έχει θέσει με κύριο στόχο την υψηλή κερδοφορία και τα υψηλά μερίσματα.

Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις οι προσαρμογές θα δώσουν την δυνατότητα για την εξομάλυνση της ενεργειακής αγοράς, που ευνοούν τον όμιλο ως προς την κερδοφορία και ευχέρεια λειτουργίας του συνόλου των καταναλωτών. Ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος ερωτηθείς από το WΕΝ σε ανύποπτο χρόνο κατά την κρίση για το πως θα ήθελε την αγορά είχε αναφέρει, ότι η καλύτερη αγορά είναι αυτή στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν με ευχέρεια την ενέργεια.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Δαγούμας σημείωσε χθες ότι δεν υπήρξε καμία χειραγώγηση στην χονδρεμπορική.

Τι ανέφερε η CITI για το α΄τρίμηνο της Mytilineos

Σχολιάζοντάς τα αποτελέσματα του Α΄ τριμήνου της Mytilineos, η Citi σημειώνει ότι το EBITDA ξεπέρασε κατά 6% το consensus του Bloomberg, αυξανόμενο κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το EPS αυξήθηκε κατά 83% επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της ανάλυσης για διπλασιασμό κερδών το 2022.

Ο κλάδος του αλουμινίου απέδωσε το ισχυρότερο μομέντουμ με αύξηση 37% στο EBITDA από τρίμηνο σε τρίμηνο. Το καθαρό χρέος στα 914 εκατ. ευρώ υπερέβη ελαφρά τις εκτιμήσεις αποδίδοντας όμως την επιτάχυνση των επενδύσεων και την αξιοποίηση του κεφαλαίου κίνησης.

Σε γενικές γραμμές, η κερδοφορία συνεχίζει τον αξιοσημείωτο ρυθμό της, προβλέπουμε περαιτέρω άνοδο από τον κλάδο του αλουμινίου και αποτέλεσμα στα αναπτυξιακά σχέδια, καθώς οι βασικοί καταλύτες για ισχυρά κέρδη το 2022 είναι σε ισχύ.

Ο κλάδος του αλουμινίου υπερέβη τις προσδοκίες

Το EBITDA της μεταλλουργίας στα 55 εκατ. ευρώ ανέβηκε σε 37% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Αυτό αρχικά διαμορφώθηκε από τις υψηλότερες τιμές του LME και τα βασικά Premiums τα οποία και υπερκέρασαν την αύξηση του κόστους. Από τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή αλουμίνας.

Αυτή η υστέρηση είναι πιθανόν να διαρκέσει σε όλο τον χρόνο και να λειτουργήσει σαν παράμετρος για την ανοδική πορεία της κερδοφορίας. Η παραγωγή της αλουμίνας και του αλουμινίου ήταν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Citi.

Ποιοτική αναβάθμιση του RSD

Η κερδοφορία από τον κλάδο της ενέργειας δείχνει σταθεροποίηση των EBITDA σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο, που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της εταιρείας. Παράλληλα, η λειτουργία του νέου CCGT με τον διπλασιασμό της δυναμικότητας θα είναι βασικός καταλύτης για τα ισχυρά κέρδη στο β΄6μηνο του 2022.

Στον τομές του RSD, η κερδοφορία χαρακτηρίζεται από αύξηση των εσόδων ενώ ανεβαίνουν τα περιθώρια κέρδους στο 10% από 6% στο τελευταίο τρίμηνο. Η εταιρεία έχει υπογράψει SPA για 1.000 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα έχει διασφαλίσει 15ετές συμβόλαιο για 25 GW στην Ιταλία σε πολύ ελκυστική τιμή, στοιχεία που είναι από τις βασικές επιτυχίες για αυτό το τρίμηνο.

Συνολικά, το ανεκτέλεστο έχει ανέλθει στα 214 εκατ. ευρώ με 690 εκατ. ευρώ να αναμένεται να το ενισχύσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης