Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 1,2% για τον Nasdaq και 0,3% για τον S&P - Ράλι 2,6% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 1,2% για τον Nasdaq και 0,3% για τον S&P - Ράλι 2,6% για τον energy sector

27 μονάδες κέρδισε ο Dow

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street την Δευτέρα καθώς οι trader ζύγιζαν τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ.


Ο Dow κέρδισε 27 μονάδες ή 0,08% στις 32,224 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,39% στις 4,008 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector κέρδισε 2,63% στις 629,32 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,20% στις 11,662 μονάδες.

Η ενέργεια ηγήθηκε των κερδών στον S&P 500, με τον κλάδο να σημειώνει ράλι άνω του 3%. Η Occidental Petroleum ήταν η ενεργειακή μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις τη Δευτέρα, σημειώνοντας άλμα πάνω από 6%. Η Marathon Oil κέρδισε 4,2%. Αυτά τα κέρδη έρχονται καθώς οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 3% στοιχηματίζοντας ότι η Κίνα θα μπορέσει να ανακάμψει από την οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τα lockdown Covid.

Οι σημαντικότεροι δείκτες αντιμετώπισαν μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, τα υψηλότερα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την εκτίναξη του πληθωρισμού έχουν επηρεάσει το κλίμα της αγοράς.
Ο Dow σημείωσε ένα σερί ηττών επτά εβδομάδων την Παρασκευή, το μεγαλύτερο από το 2001.
Ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011.

«Συνεχίζουμε τη μετάβαση μέσω αυτής της ανατιμολόγησης βάσει των επιτοκίων», δήλωσε ο Bill Northey, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην U.S. Bank Wealth Management. «Επομένως, καθώς η καμπύλη αποδόσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνέχισε να κινείται υψηλότερα εν αναμονή τόσο του υψηλότερου πραγματοποιηθέντος πληθωρισμού όσο και της προσαρμογής της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, είδαμε μια συνεπή και ευρεία προσαρμογή στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων που συνέβη σε συμφωνία με αυτές τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό».

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς η Fed σφίγγει τη νομισματική πολιτική για να αποτρέψει τον υψηλό πληθωρισμό δεκαετιών. Το 10ετές επιτόκιο αναφοράς ξεκίνησε το έτος με περίπου 1,5% και διαπραγματεύτηκε περίπου στο 2,84% τη Δευτέρα ενώ ξεπέρασε για λίγο το όριο του 3% νωρίτερα αυτό το μήνα.

Με τη σειρά τους, οι κύριοι δείκτες έχουν πέσει πολύ από τα υψηλά ρεκόρ τους.

Οι Dow και S&P 500 είναι 12,3% και 16,3% αντίστοιχα, κάτω από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο. Ο Nasdaq βρίσκεται ουσιαστικά σε bear market έδαφος, σημειώνοντας πτώση άνω του 27% από το ρεκόρ του Νοεμβρίου.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι μειώσεις ενδέχεται σύντομα να υποδηλώνουν ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τον ευρύτερο δείκτη της αγοράς, με βάση μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης