Χρηματιστήριο & Αγορές

Ανησυχούν οι αγορές για την παρουσία Pelosi στο Ταϊβάν - Πτώση στην Wall

Ανησυχούν οι αγορές για την παρουσία Pelosi στο Ταϊβάν - Πτώση στην Wall
Πτώση στη Wall, με το βλέμμα στην επίσκεψη Pelosi στo Ταϊβάν – Στο -0,67% ο S&P 500, o Dow -1,23%
Σχετικά Άρθρα

Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη 2 Αυγούστου, με το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη να είναι στραμμένο στην Ταϊβάν… και την εκεί επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,23%, στις 32.396 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,67%, στις 4.091 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,16%, στις 12.348 μονάδες.

Οι αποδόσεις του 10ετούς treasury ανέβηκαν κατά 5,64% στο 2,752%.


Κερδισμένη η TESLA στα 900 δολ +1% , πρώση 5% της Caterpillar λόγω των χειρότερων από τις εκτιμήσεις αποτελεσμάτων, καθώς αποχώρησε από την Ρωσία.

Γεωπολιτικο σκηνικό έντασης

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, με επίκεντρο την Ταϊβάν, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στην Τάιπεϊ όπως είχε προαναγγείλει και παρά την οργισμένη αντίδραση και τις απειλές του Πεκίνου.

Το κλίμα είναι πολεμικό, με την Κίνα να ξεκινά στρατιωτικες επιχειρήσεις και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. 

"Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή Δημοκρατία της Ταϊβάν.
Οι συζητήσεις μας με την ηγεσία της Ταϊβάν επιβεβαιώνουν την υποστήριξή μας στον εταίρο μας και προωθούν τα κοινά μας συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής στον Ινδο-Ειρηνικο» τουίταρε η κυρία Pelosi αμά τη αφίξει της στο νησί της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, η Κίνα προχώρησε σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, με μαχητικά να πετούν στο στενό της Ταϊβάν, ενώ ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε «στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά» σε πολλές περιοχές γύρω από την Ταϊβάν μεταξύ Πέμπτης και Σαββάτου.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Κίνας

Σε στρατιωτικό επίπεδο - Απαντά με στοχευμένες στρατιωτικές ασκήσεις 

Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και ξεκινάει από απόψε το βράδυ "στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις" ως απάντηση στην επίσκεψη Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά του νησιού, ανέφερε ο στρατόw

Σε διπλωματικό επίπεδο - Η Κίνα κάνει λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.



Πόσο κοντά είναι στην Κίνα το Ταίβάν σύμφωνα με το Bloomberg

22_38.jpg



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης