Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 1,8% για τον Nasdaq, 1,7% για τον S&P και 6,7% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 1,8% για τον Nasdaq, 1,7% για τον S&P και 6,7% για τον energy sector

Κάτω από τις 30.000 μονάδες ο Dow

Υποχώρηση την Παρασκευή στη Wall Street καθώς η άνοδος των επιτοκίων και η αναταραχή στην ισοτιμία της βρετανικής λίρας ενίσχυσαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο Dow Jones υποχώρησε 483 μονάδες ή 1,61% στις 29,592 μονάδες
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,72% στις 3,693 μονάδες σε νέο χαμηλό κλείσιμο για το 2022
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 6,7% στις 542,65 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,8% στις 10,867 μονάδες.

Kατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Dow Jones έχασε περισσότερες από 800 μονάδες και υποχώρησε κάτω από τις 30.000 σε νέο χαμηλό έτους.
Ο δείκτης των 30 μετοχών υποχώρησε επίσης 20% από το υψηλό του, μπαίνοντας σε bear market area στη Wall Street.
«Η αγορά έχει περάσει ξεκάθαρα και γρήγορα από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την επιθετική εκστρατεία της Federal Reserve», δήλωσε ο Quincy Krosby της LPL Financial. «Βλέπετε τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια – αλλάζει η νοοτροπία για το πώς η Fed φτάνει στη σταθερότητα των τιμών χωρίς να σπάσει κάτι».

Η βρετανική λίρα έφτασε σε νέο χαμηλό τριών δεκαετιών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μετά από ένα νέο οικονομικό σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου που περιελάμβανε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και ταρακούνησε τις αγορές που φοβούνται κυρίως τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχασαν 2% .
«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο μακροοικονομικό χάος που η αγορά προσπαθεί να διευθετήσει», δήλωσε ο Krosby.

Η Παρασκευή σηματοδότησε την τέταρτη αρνητική συνεδρίαση στη σειρά για τους κύριους δείκτες. Η Fed θέσπισε την Τετάρτη άλλη μια υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι θα κάνει άλλη μια συνεδρίαση τον Νοέμβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη αυτή την εβδομάδα μετά τις ενέργειες της Fed, με τα επιτόκια του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου να ξεπερνούν υψηλά που δεν έχουν παρατηρηθεί σε πάνω από μια δεκαετία.

Η Goldman Sachs μείωσε τον στόχο S&P 500 για το τέλος του έτους λόγω της αύξησης των επιτοκίων, προβλέποντας πτώση τουλάχιστον 4% από εδώ.

Οι μετοχές που πλήττονται περισσότερο σε μια ύφεση οδήγησαν τις απώλειες αυτής της εβδομάδας με τον τομέα της διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών του S&P 500 να μειώνεται κατά 7%. Η ενέργεια μειώνεται περισσότερο από 9% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Οι μετοχές της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τεχνολογικών ονομάτων Apple, Amazon, Microsoft και Meta Platforms υποχώρησαν την Παρασκευή.

«Η πλειοψηφία των επενδυτών έχει υιοθετήσει την άποψη ότι ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης είναι αναπόφευκτο και η εστίασή τους είναι στο χρονοδιάγραμμα, το μέγεθος και τη διάρκεια μιας πιθανής ύφεσης και επενδυτικές στρατηγικές για αυτήν την προοπτική», ανέφερε ο David Kostin της Goldman Sachs.
Οι κύριοι δείκτες βρίσκονται σε ρυθμό για την πέμπτη πτώση τους τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Ο Dow έχει υποχωρήσει περίπου 4,5% αυτή την εβδομάδα, ενώ τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq έχουν υποχωρήσει 5,2% και 5,5%, αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης