
122 μονάδες έχασε ο Dow
Υποχώρηση στη Wall Street τη Δευτέρα ενώ ο Dow Jones ανέκτησε μέρος των απότομων απωλειών που κατέγραψε νωρίτερα την ίδια μέρα, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι δασμοί κατά του Μεξικό θα πάρουν παράταση για ένα μήνα.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 122 μονάδες ή 0,28% στις 44.421 μονάδες. Στα χαμηλά της ημέρας, υποχώρησε έως και 665,6 μονάδες, ή 1,5%.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,76% στις 5.994 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,42% στις 670,73 μονάδες
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,2% στις 19.391 μονάδες
Το iShares MSCI Mexico ETF (EWW) , που παρακολουθεί τις μετοχές του Μεξικού, ανέκαμψε και βρέθηκε 2% υψηλότερα.
H αγορά υποχώρησε τη Δευτέρα, αφού ο πρόεδρος Donald Trump επέβαλε στον Καναδά και το Μεξικό δασμούς 25% στα εισαγόμενα προϊόντα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα. Η είδηση πυροδότησε ένα μεγάλο παγκόσμιο sell-off, με τις μετοχές στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό να υποχωρούν.
Αλλά μια ανάρτηση από την Πρόεδρο του Μεξικού Claudia Sheinbuam μετά από μια συνομιλία με τον Trump φάνηκε να ηρεμεί τους επενδυτές.
«Είχαμε μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Trump με μεγάλο σεβασμό για τη σχέση και την κυριαρχία μας. Καταλήξαμε σε μια σειρά συμφωνιών», έγραψε η Sheinbaum σε ανάρτηση
Ο Trump επιβεβαίωσε αργότερα την προσωρινή συμφωνία . «Ήταν μια πολύ φιλική συνομιλία όπου συμφώνησε να στείλει αμέσως 10.000 Μεξικανούς στρατιώτες στα σύνορα που χωρίζουν το Μεξικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Trump , προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη συμφωνία θα συνεχιστούν για τον μήνα.
Η παύση των δασμών στο Μεξικό ενίσχυσε την ανοδική άποψη ορισμένων επενδυτών ότι οι δασμοί για όλες τις χώρες θα μπορούσαν να είναι το διαπραγματευτικό εργαλείο του Trump και ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αντιδράσουν υπερβολικά αρχικά.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι μόνιμοι δασμοί στους συμμάχους των ΗΠΑ (Καναδάς, Μεξικό) δεν θα είναι κάτι», δήλωσε ο Thierry Wizman,της Macquarie. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι παραχωρήσεις είναι ένας «ευκολότερος» τρόπος αντιμετώπισης των «προβλημάτων» του Trump (από άποψη κόστους-οφέλους και θεωρίας παιγνίων) και του αρέσει να κάνει «συμφωνίες». Η πολιτική πίεση και η πίεση της αγοράς θα σπρώξουν επίσης τα μέρη να κάνουν παραχωρήσεις, όπως το 2018».
www.worldenergynews.gr