Τελευταία Νέα

Γαλλικοί κολοσσοί επανέρχονται για τα υβριδικά της Κρήτης

Γαλλικοί κολοσσοί επανέρχονται για τα υβριδικά της Κρήτης
H τροποποίηση αδειών της ΡΑΕ υπό την δίοικηση Δαγούμα επιταχύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον
Εταιρείες κολοσσοί «ξαναζεσταίνουν» παλιά υβριδικά έργα και επικαιροποιούν τον σχεδιασμό τους, αναμένοντας τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας, ώστε να βάλουν μπροστά τις μηχανές.

Ενδεικτικό του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι, δύο εταιρείες γαλλικών συμφερόντων, η EDF και η EREN Total, προχώρησαν σε αλλαγή του σχεδιασμού παλαιών project στην Κρήτη, τα οποία παρέμεναν για χρόνια «παγωμένα», αντικαθιστώντας την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας των υβριδικών συστημάτων που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στο νησί.

Ειδικότερα, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (1277/2020) εγκρίθηκε η τροποποίηση της άδειας παραγωγής που είχε χορηγηθεί στην “EREN Total” το 2012 για υβριδικό σταθμό 75 MW εγγυημένης ισχύος με αιολικό σταθμό ισχύος 99 ΜW (αποτελούμενο από 30 ανεμογεννήτριες) σε περιοχές των δήμων Ιεράπετρας , Μινώα Πεδιάδας και Σητείας.
Η τροποποίηση αφορά στην αντικατάσταση του συστήματος αντλησιοταμίευσης, από ηλεκτρικούς συσσωρευτές συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 750 MWh (μεγαβατώρες).

'Εγκριση Δαγούμα για τροποποιήσεις στις άδειες EDF


Επίσης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ καθηγητής κ. Αθανάσιος Δαγούμας ενέκρινε ανάλογη τροποποίηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε χορηγηθεί το 2010 για αντίστοιχο έργο της εταιρείας EDF.
Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν αλλαγές που αφορούν αύξηση της ισχύος του αιολικού σταθμού του υβριδικού σταθμού, αλλαγή στον τύπο των ανεμογεννητριών και στο αποθηκευτικό σύστημα.
 Έτσι, η εγγυημένη ισχύς του αιολικού σταθμού στον υβριδικό σταθμό της EDF (που χωροθετείται σε Ρέθυμνο και Χανιά) αυξάνεται από 90,1 MW σε 166 MW

Ακόμη αλλάζει ο αριθμός και ο τύπος των ανεμογεννητριών. Οι 106 ανεμογεννήτριες ισχύος 0,85 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 52 μέτρα που περιελάμβανε ο προηγούμενος σχεδιασμός περιορίζονται σε 48. Το νέο έργο όταν υλοποιηθεί θα έχει:

  • 13 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρα,
  • 15 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 115,7 μ.,
  • 10 ανεμογεννήτριες ισχύος 5 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 128 μ.,
  • 10 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,5 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 128 μ.),

Επίσης, το αποθηκευτικό σύστημα του υβριδικού σταθμού αλλάζει και αυτό, από αντλησιοταμίευση σε σύστημα αποτελούμενο από ηλεκτρικούς συσσωρευτές.

Πέρα από τις δύο ξένες εταιρείες, αναλλοίωτο παραμένει το ενδιαφέρον και της «ΤEΡΝΑ Ενεργειακή» για το υβριδικό στο Αμάρι της Κρήτης, που αφορά στην εγκατάσταση υβριδικού σταθμού αντλησιοταμίευσης για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Ένα έργο που συνδυάζει δύο αιολικά πάρκα 89,1 MW, έναν υδροηλεκτρικό σταθμό (περίπου 93 MW) και ένα σύστημα αντλιών (140 MW).

Πέρα όμως από την Κρήτη, ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον για υβριδικά έργα σε άλλα νησιά του Αιγαίου, παρά τις καθυστερήσεις από το ΥΠΕΝ στην έκδοση απόφασης για την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από υβριδικά έργα. Μεγάλη γερμανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει άδειες από τη ΡΑΕ για μικρούς υβριδικούς σταθμούς σε Πάτμο, Σκύρο, Αμοργό, Ανάφη, Δονούσα, Ερεικούσα, Αγαθονήσι, Οθωνούς, Γαύδο, Αρκιούς και Αντικύθηρα.

Επίσης, ο ελληνικός όμιλος Eunice Energy Group (EEG), ο οποίος λειτουργεί ήδη στην Τήλο το πρώτο υβριδικό σύστημα στην Ευρώπη έχει λάβει έγκριση από τη ΡΑΕ στις αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε Ανάφη, Δονούσα, Λέρο και Φούρνους.

www.worldenergynews.gr










Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης