Τελευταία Νέα

Οι πολωνικές Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας επενδύουν την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια

Οι πολωνικές Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας επενδύουν την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια

Περιορίζουν τα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα

 

Οι πολωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας PGE Enea και Tauron, οι οποίες παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας από άνθρακα, θα περιορίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία άνθρακα για να ενισχύσουν τις υπεράκτιες αιολικές επενδύσεις τους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός δημόσιας περιούσιας.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, αλλά υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, ιδίως στην υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Τη Δευτέρα, οι κρατικοί φορείς υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για κοινά υπεράκτια αιολικά έργα στη Βαλτική Θάλασσα. «Το γεγονός ότι ετοιμάζουμε σήμερα μετασχηματισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει τον αποκλεισμό περιουσιακών στοιχείων με βάση τον άνθρακα από τις τρεις εταιρείες, θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση μόνο, καθώς η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια οικονομική πρόκληση για όλους τους επενδυτές», δήλωσε ο Artur Sobon σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία υπογράφηκε επιστολή.
Ο Sobon είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα αρχίσουν να διαχωρίζουν το ενεργητικό άνθρακα από το υπόλοιπο της επιχείρησής τους το 2021. Η Πολωνία αναμένει να έχει το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της το 2025 και θα έχει συνολική χωρητικότητα αιολικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα περίπου 10 gigawatts (GW) έως το 2040.
Η PGE και άλλες πολωνικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους στη Βαλτική Θάλασσα, κυρίως σε συνεργασία με ξένους εταίρους. Η PGE βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Δανέζικη Orsted για ένα κοινό έργο στη Βαλτική, ενώ η ιδιωτική εταιρεία Polenergia συνεργάζεται με την Equinor.
«Αυτή η επιστολή προθέσεων θα αφορά νέες επενδύσεις. Νομίζω ότι οι πολωνικές κρατικές εταιρείες θα πρέπει να ηγούνται σε αυτά τα έργα », δήλωσε ο Wojciech Dabrowski, διευθύνων σύμβουλος της PGE στο ίδιο συνέδριο. Πρόσθεσε ότι τελικά, ο πολωνικός άνθρακας θα πρέπει να αντικατασταθεί με πυρηνική ενέργεια και τα υπεράκτια θα συμπληρώσουν τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Οι τρεις εταιρείες θα ξεκινήσουν μια κοινή εταιρεία αφιερωμένη σε υπεράκτια έργα μετά τη συμφωνία, δήλωσε ο υφυπουργός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης