Τελευταία Νέα

Δανία: Η Orsted δοκιμάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου χρησιμοποιώντας υπεράκτιες ανεμογεννήτριες

Δανία: Η Orsted δοκιμάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου χρησιμοποιώντας υπεράκτιες ανεμογεννήτριες

Στο τέλος του έτους αναμένεται η πρώτη παραγωγή του πράσινου υδρογόνου με στόχο τους 9.000 μ.τόνους ετησίως

 

Σχετικά Άρθρα
Η δανική εταιρεία ενέργειας Orsted προχωρά με σχέδια για την ανάπτυξη ενός έργου επίδειξης που θα αξιοποιήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Σε ανακοίνωση την Τετάρτη 20/1/2021, η εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει μια τελική επενδυτική απόφαση για το σύστημα 2 megawatt (MW) H2RES, το οποίο θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 1.000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου την ημέρα.
Σχεδιασμένο να παράγει το πρώτο υδρογόνο του προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, το έργο θα βασιστεί στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Orsted Avedøre, νότια της Κοπεγχάγης.
Η Orsted ανέφερε ότι το H2RES θα αξιολογήσει «πώς να συνδυάζει καλύτερα έναν ηλεκτρολύτη με την κυμαινόμενη παροχή ισχύος από υπεράκτιο άνεμο». Η ισχύς θα προέρχεται από δύο στροβίλους 3,6 MW, με το υδρογόνο που παράγεται από το σύστημα να παρέχει καύσιμα για οδικές μεταφορές.
Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που χωρίζει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος, τότε ονομάζεται «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.
Ο Anders Nordstrøm, ο οποίος ηγείται των δραστηριοτήτων υδρογόνου της Orsted, περιέγραψε το H2RES ως «μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την παραγωγή ανανεώσιμων υδρογόνων μεγάλης κλίμακας»

Ποιοί συμμετέχουν στο επενδυτικό πλάνο

Το 2019, η Orsted και οι συνεργάτες της έλαβαν χρηματοδότηση για το πρόγραμμα από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ενέργειας της Δανίας.
Η χρηματοδότηση ανήλθε σε 34,6 εκατομμύρια δανικές κορόνες (περίπου 5,63 εκατομμύρια δολάρια). Η Orsted είναι μία από τις πολλές μεγάλες εταιρείες που θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια θυγατρική του γερμανικού βιομηχανικού γίγαντα Thyssenkrupp ανέλαβε συμβόλαιο μηχανικής για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης ηλεκτρολύσεως νερού 88 MW για την Hydro-Québec.
Η ηλεκτρική ενέργεια για αυτό το έργο θα προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια.
Και τον Νοέμβριο, ανακοινώθηκε ότι η BP θα συνεργαστεί με την Orsted για την ανάπτυξη ενός έργου μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμου υδρογόνου σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική Γερμανία.
Η BP είχε ανακοινώσει ότι είχε υπογράψει επιστολή προθέσεων με τον Orsted για να συνεργαστεί στην πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τον γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το σχέδιο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός αρχικού ηλεκτρολύτη 50 μεγαβάτ καθώς και «σχετικής υποδομής» στο διυλιστήριο Lingen.
Ο ηλεκτρολύτης, ανέφερε η BP, αναμένεται να παράγει σχεδόν 9.000 μετρικούς τόνους υδρογόνου ετησίως.
Στις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε έργα που συνδέονται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται οι Repsol και Siemens Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης