Τελευταία Νέα

«Πέταξαν» οι παραγγελίες στροβίλων στην Ευρώπη με ρεκόρ 15 GW

«Πέταξαν» οι παραγγελίες στροβίλων στην Ευρώπη με ρεκόρ 15 GW
Η έκθεση WindEurope δείχνει ισχυρή ζήτηση υλικού παρά την πανδημία αβεβαιότητας, αναφέρει το ReNews
Σχετικά Άρθρα

Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν στα 1 5GW το 2020, κατά 74% σε ετήσια βάση παρά την πανδημία Covid-19. Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι υπεράκτιες παραγγελίες σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις, σύμφωνα με μια έκθεση της WindEurope.

Οι ευρωπαϊκές χώρες παρήγγειλαν 8,2 GW χερσαίων ανεμογεννητριών - αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2019. Οι παραγγελίες υπεράκτιων αυξήθηκαν έξι φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 6,4GW, ανέφερε η μελέτη.

Οι 104 παραγγελίες προήλθαν από 19 διαφορετικές χώρες κατά τη διάρκεια του έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέταξε το μεγαλύτερο δυναμικό ανεμογεννητριών με 4,4 GW, ακολουθούμενο από την Ολλανδία με 2,4 GW και τη Σουηδία με 1,4 GW.

Η Σουηδία παρήγγειλε τις περισσότερες χερσαίες τουρμπίνες ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες.
Για υπεράκτια, το Ηνωμένο Βασίλειο διέταξε τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν παραγγείλει σημαντική ποσότητα υπεράκτιων στροβίλων, αλλά η διακοπή της επέκτασης της αιολικής ενέργειας και στις δύο χώρες οδήγησε σε χαμηλότερες παραγγελίες από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια.


Οι γερασμένες ανεμογεννήτριες δημιουργούν νέα «πληγή» στο περιβάλλον 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα των γερασμένων στροβίλων είναι  τεράστιο και οικολογικό.

Ήδη, δεκάδες χιλιάδες γερασμένα πτερύγια ανεμογεννητριών κατεβαίνουν από τους πύργους χάλυβα όπου δέσποζαν σε όλο τον κόσμο. Αλλά το πρόβλημα θα επιδεινωθεί καθώς αυτά τα πτερύγια προέρχονται από ανεμογεννήτριες που κατασκευάστηκαν περισσότερο από μία δεκαετία πριν, όταν οι ο αριθμός των εγκατεστημένων αιολικών ήταν λιγότερο από το ένα πέμπτο από ό,τι είναι σήμερα.

Ωστόσο, η πολυεθνική εταιρεία Veolia, αναζητώντας εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσης των πτερυγίων των ανεμογεννητριών, διαπίστωσε ότι τα παροπλισμένα πτερύγια μπορούν να θρυμματιστούν και να καούν μαζί με άλλα εξαρτήματα στους κλιβάνους των τιμεντοβιομηχανιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα πτερύγια μετατρέπονται σε στερεό καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τσιμέντου και να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης