«Άσος» στο μανίκι των ΑΠΕ της Κίνας η αιολική ενέργεια - Το ρεκόρ του 2020

«Άσος» στο μανίκι των ΑΠΕ της Κίνας η αιολική ενέργεια - Το ρεκόρ του 2020
Σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ το 2020
Σχετικά Άρθρα

Στα 72 GW έφτασε το 2020 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας της Κίνας, τριπλασιάζοντας την χωρητικότητά που προστέθηκε το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας (NEA).

Αρκετοί μάλιστα άνθρωποι του κλάδου έμειναν έκπληκτοι από αυτή την εξέλιξη στον τομέα της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικςή ενέργειας, που θα μπορούσε να είχε διογκωθεί από έργα που ολοκληρώθηκαν το 2019 αλλά δεν είχαν συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το 2020, δήλωσε ένας αναλυτής.

Η αύξηση ενδέχεται επίσης να αντικατοπτρίζει εν μέρει μια βιασύνη για τη σύνδεση χερσαίων έργων για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις τιμές εισόδου που λήγουν στις 30 Δεκεμβρίου. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 48,2 GW, επιστρέφοντας αυτόν τον τομέα σε ανάπτυξη μετά από απώλεια δυναμικής κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,23 GW. Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας το 2020 αυξήθηκε κατά 3,1%, δήλωσε η NEA.

Πρόοδος της Ευρώπης

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, η Γερμανία και η Ισπανία παρουσιάζουν αλματώδη πρόοδο στην παραγωγή «πράσινης ενέργειας». Το 2020, η Ισπανία παρήγαγε 15.000 GW, με την δυνατότητα ηλεκτροδότησης από την ηλιακή ενέργεια να αυξάνεται από το 2019.

Παρά δε τη συνολική μείωση της ζήτησης ενέργειας στην Ε.Ε εν μέσω της πανδημίας, αυξήθηκε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταλαμβάνοντας το 40% της συνολικής αγοράς έναντι του 34% που αντιπροσωπεύουν τα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, παρά την επικείμενη οικονομική αβεβαιότητα, η όρεξη των επενδυτών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει ισχυρή. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2020, οι δημοπρασίες για έργα χωρητικότητας ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Ταυτόχρονα, τα μερίδια των εισηγμένων κατασκευαστών του κλάδου υπερέχουν σε σχέση με τους μεγάλους δείκτες, κάτι το οποίο οφείλεται στις προσδοκίες της υγιούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Τον Οκτώβριο του 2020, οι μετοχές των εταιρειών ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως είχαν υπερδιπλασιαστεί σε αξία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης