Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κοινοπραξία διεθνών κολοσσών για project «πράσινου» υδρογόνου στη Γερμανία

Κοινοπραξία διεθνών κολοσσών για project «πράσινου» υδρογόνου στη Γερμανία
Επιστολή προθέσεων υπεγράφη από τις διεθνείς εταιρείες για την ανάπτυξη του «πράσινου» project
Σχετικά Άρθρα

Επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη ενός έργου πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία υπέγραψαν η Shell, η Mitsubishi Heavy Industries (MHI), η Vattenfall και η δημοτική γερμανική εταιρεία Warme Hamburg, σύμφωνα με πληροφορίες του renewz.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν έναν ηλεκτρολύτη 100 MW στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Hamburg-Moorburg και στη συνέχεια προγραμματίζεται περαιτέρω ανάπτυξη σε έναν κόμβο πράσινης ενέργειας, όπου θα διαπιστωθεί αν η υπάρχουσα υποδομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.


Τι προβλέπεται

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια του 2025, με τους εταίρους να σκοπεύουν να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ για σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI). Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 με την υποβολή ενός πρώτου περιγράμματος του έργου.

Παράλληλα, οι τέσσερις εταιρείες τόνισαν ότι το δίκτυο είναι κατάλληλο για περαιτέρω χρήση και τα υπερπόντια πλοία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις αποβάθρες και τις λιμενικές εγκαταστάσεις ως τερματικό σταθμό εισαγωγής.

78.jpg

Για την περιοχή

Στόχος είναι η επέκταση ενός δικτύου υδρογόνου στο λιμάνι μέσα στην επόμενη δεκαετία και ήδη γίνονται σχέδια στο κομμάτι των υποδομών. Επίσης, το Moorburg ήταν μια τοποθεσία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο που διαχειρίζεται η Hamburgische Electricitats-Werke και η Vattenfall λειτουργούσε εκεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα από το 2015.

Η εμπορική λειτουργία του εργοστασίου άνθρακα τερματίστηκε αφού ο σταθμός παραγωγής ενέργειας κέρδισε προσφορά στη δημοπρασία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο του 2020.


Oι τοποθετήσεις των εταιρειών

Η εταιρεία του Αμβούργου και η Vattenfall προσπαθούν να καθαρίσουν εν μέρει τις περιοχές της περιοχής το συντομότερο δυνατό για το έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνου και την ανάπτυξη ενός κόμβου πράσινης ενέργειας. Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης του Vattenfall, Andreas Regnell, δήλωσε: «Η παραγωγή υδρογόνου χωρίς ορυκτά είναι ένα κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας και των μεταφορών. H Vattenfall θέλει να επιτρέψει τη διαβίωση χωρίς ορυκτά μέσα σε μια γενιά και έχουμε υψηλές φιλοδοξίες να αναπτυχθούμε στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι που μπορούμε να υποστηρίξουμε την πόλη και τη βιομηχανική τοποθεσία του Αμβούργου στην υλοποίηση των φιλόδοξων κλιματικών στόχων τους».

Σύμφωνα με τον CEO της Shell, Fabian Ziegler, «το πράσινο υδρογόνο μελλοντικά θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα και επομένως και για εμάς. Θεωρούμε ότι αυτό το έργο της κοινοπραξίας τεσσάρων μαζί με την πόλη του Αμβούργου είναι υποδειγματικό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ενεργειακών συστημάτων της MHI, Kentaro Hosomi υπογράμμισε ότι «Ανυπομονούμε να έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία σε αυτό το έργο. Η δημιουργία ενός πράσινου κόμβου υδρογόνου μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απονθρακιοποίηση του ενεργειακού συστήματος και της βαριάς βιομηχανίας».

Τέλος, ο πρόεδρος των εποπτικών συμβουλίων Warme Hamburg και Gasnetz Hamburg, Jens Kerstan χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την εν λόγω συμφωνία. «Στον ιστότοπο Moorburg, θα παράγουμε πράσινο υδρογόνο σε μεγάλη κλίμακα σε συνεργασία με έμπειρους συνεργάτες από τη βιομηχανία. Αυτό το έργο θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Η Γερουσία του Αμβούργου υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες και οι δημόσιες εταιρείες του Αμβούργου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης