Πρωτιά των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της Ευρώπης - Η ενδιαφέρουσα μελέτη των Ember και Agora Energiewende

Πρωτιά των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της Ευρώπης - Η ενδιαφέρουσα μελέτη των Ember και Agora Energiewende
Στην πρώτη θέση με διαφορά η Δανία στα μερίδια αιολικής και ηλιακής ενέργειας για το 2020
Σχετικά Άρθρα

Το πιο «πράσινο»  έτος  ηλεκτρικής ενέργειας έτος αναδείχθηκε το 2020 για την Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, η Ember και η Agora Energiewende διαπίστωσαν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα ως την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για πρώτη φορά, παράγοντας το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης το 2020 σε σύγκριση με το μερίδιο αγοράς 37% που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.


Αιτία μεταστροφής

Αυτός ο μετασχηματισμός οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015 για να παραδώσουν το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020 αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση «Ο ευρωπαϊκός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2020».

Τα υψηλότερα μερίδια αιολικής και ηλιακής ενέργειας παρατηρήθηκαν στη Δανία (61%), στην Ιρλανδία (35%), στη Γερμανία (33%) και στην Ισπανία (29%).


Μείωση άνθρακα

Από το 2015, ο άνθρακας μειώθηκε κατά το ήμισυ, εξαιτίας της σταδιακής και διαρθρωτικής αύξησης αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Το 2020 η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 20%, παραδίδοντας μόλις το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Συγκριτικά, η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε μόλις 4% το 2020.

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτή τη στιγμή-ορόσημο στην αρχή μιας δεκαετίας που έχει ξεκινήσει η παγκόσμια δράσηςγια το κλίμα», δήλωσε ο Dave Jones, ανώτερος αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας της Ember και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο μέλλον της ενέργειας, τονίζοντας τη σημασία των αλλαγών που πρέπει να προκύψουν, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκάστοτε στόχοι.  «Η ταχεία ανάπτυξη του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας έχει αναγκάσει τον άνθρακα να μειωθεί, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Ευρώπη βασίζεται στον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια για να διασφαλίσει ότι όχι μόνο ο άνθρακας θα εξαλειφθεί έως το 2030, αλλά και για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής φυσικού αερίου, την αντικατάσταση κλειστών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρολύτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης