Τελευταία Νέα

Δέσμευση της Boeing για πτήσεις με 100% βιοκαύσιμα - Η «μάχη» με το χρόνο

Δέσμευση της Boeing για πτήσεις με 100% βιοκαύσιμα - Η «μάχη» με το χρόνο
Στόχος της αμερικανικής Boeing είναι η μείωση των εκπομπών CO2 στο 50% μέχρι το 2050

Την παράδοση εμπορικών αεροπλάνων που θα πραγματοποιούν πτήσεις με 100% βιοκαύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δεσμεύτηκε η Boeing, χαρακτηρίζοντας τη μείωση των περιβαλλοντικών ζημιών από τα ορυκτά καύσιμα ως «πρόκληση της ζωής μας».

Όπως αναμεταδίδει το Theguardian.com, στόχος της αμερικανικής Boeing είναι η μείωση των εκπομπών CO2 στο 50% μέχρι το 2050, στην εν λόγω βιομηχανία.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση. Η Aviation δεσμεύεται να ανταποκριθεί στο ρόλο της για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της στρατηγικής αειφορίας της Boeing, Sean Newsum.

Οι εμπορικές πτήσεις αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και περίπου το 12% των εκπομπών μεταφορών, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η Ομάδα Δράσης Αεροπορικών Μεταφορών (Air Transport Action Group).

Το περιθώριο του στόχου

Η Boeing έχει ουσιαστικά μόλις μια δεκαετία για να επιτύχει τον στόχο της, επειδή τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε υπηρεσία το 2030 συνήθως θα παραμείνουν σε λειτουργία έως το 2050.

Η Boeing δεν ξεκινά από το μηδέν. Το 2018, πραγματοποίησε την πρώτη εμπορική πτήση στον κόσμο χρησιμοποιώντας 100% βιοκαύσιμα σε ένα φορτηγό FedEx Corp 777. Η Boeing και η ευρωπαϊκή αντίπαλη Airbus SE εργάζονται επίσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση της αντίστασης στα νέα αεροσκάφη. Με τα τωρινά δεδομένα, τα βιοκαύσιμα αναμιγνύονται απευθείας με συμβατικά καύσιμα jet έως ένα μείγμα 50/50, το οποίο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές καυσίμου, δήλωσε η Boeing.

Η Boeing πρέπει πρώτα να καθορίσει ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει για να επιτρέψει την ασφαλή πτήση με εναλλακτικά καύσιμα που προέρχονται από χρησιμοποιημένο φυτικό έλαιο, ζωικά λίπη, ζαχαροκάλαμο, απόβλητα και άλλες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης