Δάνειο του Green Future Fund της Δανίας 17,3 εκατ. ευρώ σε αιολικά έργα της Βραζιλίας

Δάνειο του Green Future Fund της Δανίας 17,3 εκατ. ευρώ σε αιολικά έργα της Βραζιλίας
Τρία Δανικά έργα αιολικής ενέργειας συνολικού ύψους 94 MW στη Βραζιλία θα λάβουν χρηματοδότηση 17,3 εκατ. ευρώ από το Green Future Fund της Δανίας

Τρία δανικά έργα αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία συνολικής ισχύος 94 MW έχουν εξασφαλίσει δάνειο 17,3 εκατ. ευρώ μέσω του Green Future Fund της Δανίας, όπως αναφέρει το RenewsBiz. Είναι το πρώτο δάνειο που χορηγήθηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο για τις αναπτυσσόμενες χώρες (IFU) με το νέο ταμείο συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ιδρύθηκε από τη δανική κυβέρνηση το 2019.

Το έργο αναπτύχθηκε από τους Nordic Power Partners, μια συνεργασία μεταξύ της IFU και της Ευρωπαϊκής Ενέργειας. Η European Energy πρόκειται να κατασκευάσει τα έργα στη βορειοανατολική βραζιλιάνικη πολιτεία Pernambuco. Οι Ouro Branco I & II και Quatro Ventos αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το τέλος του 2022.

Το δάνειο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του συνολικού κόστους κατασκευής. Η Vestas θα προμηθεύσει 21 ανεμογεννήτριες τύπου V150-4.5 και έχει συνάψει 20ετή συμφωνία σέρβις.

Tο πρώτο δάνειο που χορηγήθηκε από το κρατικό επενδυτικό ταμείο


Ο διευθύνων σύμβουλος της IFU Torben Huss δήλωσε: «Ο στόχος του Green Future Fund της Δανίας είναι η χώρα να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση παγκοσμίως και ταυτόχρονα να προωθήσει την πώληση της δανικής τεχνολογίας του κλίματος. "Αυτό το έργο ελέγχει όλα τα κουτιά, όπως αναπτύχθηκε στη Δανία, χρηματοδοτούμενο κυρίως από δανικούς ενδιαφερόμενους, χρησιμοποιεί δανική τεχνολογία από τη Vestas και συμβάλλει στη μείωση του παγκόσμιου αποτυπώματος άνθρακα."

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Flemming Møller Mortensen πρόσθεσε: «Η Δανία πρέπει να είναι μια« πράσινη υπερδύναμη. Με αυτό το αιολικό πάρκο, κάνουμε πρώτα και κύρια μια πράσινη επένδυση σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Βραζιλίας. Αλλά εξίσου σημαντικό, παίρνουμε το προβάδισμα και τραβούμε ολόκληρη τη χώρα προς την πράσινη κατεύθυνση. Η δανική κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει την πράσινη χρηματοδότηση από μαύρο σε πράσινο. Και η υποστήριξη επενδύσεων π.χ. στην αιολική ενέργεια είναι ακριβώς αυτό που θα θέσει τον κόσμο στο σωστό κλίμα για την εκπλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναλάβουμε έναν διεθνή ηγετικό ρόλο για την παγκόσμια κλιματική προσπάθεια και μια δίκαιη παγκόσμια μετάβαση προς βιώσιμες κοινωνίες».

Το έργο αναπτύχθηκε από τον προγραμματιστή Eólica Tecnoligia και την Nordic Power Partners, μια αναπτυξιακή εταιρεία που ανήκει από κοινού στην Ευρωπαϊκή Ενέργεια και το Δανικό Ταμείο Επενδύσεων Κλίματος, το οποίο διαχειρίζεται η IFU και χρηματοδοτείται εν μέρει από δανικά συνταξιοδοτικά ταμεία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης