Τελευταία Νέα

Ποιοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Υπεράκτια Αιολικά στις ελληνικές θάλασσες

Ποιοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε Υπεράκτια Αιολικά στις ελληνικές θάλασσες
Μεγάλα εγχώρια και διεθνή ονόματα κινητοποιούνται για τον κλάδο που διαθέτουν στρατηγικά πλεονεκτήματα τα ελληνικά πελάγη
Σχετικά Άρθρα

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ενεργειακούς ομίλους αποτυπώθηκε στις ομιλίες των συμμετεχόντων στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για τα “Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα: Θεσμικό πλαίσιο, προκλήσεις και προοπτικές”.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργο Περιστέρη για τη συνεργασία του ομίλου με την εταιρεία OCEAN WINDS σχετικά με την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά. Η OCEAN αποτελεί joint venture δύο κορυφαίων διεθνών ενεργειακών ομίλων, της EDP Renewables (EDPR) και της γαλλικής ENGIE.

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης, η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Καρύδα από τον όμιλο  Κοπελούζου ο οποίος ανέφερε ότι, το έργο των 216 MW στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, στο Θρακικό πέλαγος, το οποίο το 2012 είχε πάρει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ, αλλά έπειτα «πάγωσε», βρίσκεται πλέον σε σημαντικό βαθμό αδειοδοτικής ωριμότητας.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε δρομολογούνται και οι απαραίτητες ενέργειες για ορισμένες μελέτες ώστε όταν θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο, να μπορεί το project να περάσει άμεσα στο επόμενο στάδιο.

Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ κ. Κωνσταντίνος Μαύρος δήλωσε παρών, αναφέροντας παράλληλα ότι, η θυγατρική της ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς ξένους επενδυτές ενώ συμμετέχει  και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη τεχνολογιών για υπεράκτια πάρκα.

Διεθνείς παίκτες αναμένουν νομοθετική πρωτοβουλία

Ωστόσο, εν αναμονή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ κινητοποιούνται και διεθνείς «παίκτες». Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Frode Overland Andersen, ο οποίος ανέφερε ότι, με την κυρία Άννα Κόρκα, πρέσβη  της Ελλάδος στη Νορβηγία, ετοιμάζουν ένα επενδυτικό σεμινάριο για τη νορβηγική βιομηχανία ενέργειας  προκειμένου να γνωρίσει το νέο επενδυτικό τοπίο που δημιουργείται στην Ελλάδα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.  

Στη …γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ήδη και η νορβηγική Equinor, με τον επικεφαλής αναπτυξιακής πολιτικής της εταιρείας κ. Arne Eik  να δηλώνει εντυπωσιασμένος με την ταχύτητα με την οποία κινείται η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  σημείο κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών είναι η προοπτική μιας νέας αγοράς. Και η ελληνική, όπως ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες έχει προοπτική με δεδομένο ότι το Αιγαίο και μια θαλάσσια περιοχή της Γαλλίας διαθέτουν το σημαντικότερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη.

Έτσι, και ο Θανάσης Ταντίλας από τη Rokas Iberdrola ανέφερε ότι εστιάζουν με ενδιαφέρον στην επέκταση και ανάπτυξη στο Αιγαίο υπεράκτιων πάρκων, με δεδομένο το ισχυρό αιολικό δυναμικό.

 Σε αυτό το δυναμικό, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της REN21 κ. Αρθούρος Ζερβός προσβλέπουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να συνδέσουν την πράσινη ενέργεια και την παραγωγή υδρογόνου και έχουν ήδη χαράξει τη στρατηγική τους.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει θέσει ως στόχο επενδύσεις 10 δισεκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για πράσινο υδρογόνο, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα τα επενδύσει σε ξένες χώρες.  «Αρα υπάρχει μια μεγάλη κινητητικότητα και πρέπει ως χώρα να την εκμεταλλευτούμε», σημείωσε.

Προνομιακή περιοχή το Αιγαίο

 Ο κ. Ζερβός ήταν κατηγορηματικός ότι, στην Ελλάδα πρέπει να γίνει εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου σε μεγάλη κλίμακα.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, το Αιγαίο είναι μια προνομιακή περιοχή για παραγωγή υδρογόνου από πλωτά αιολικά και υπάρχουν πολλά νησιά και βραχονησίδες να εκμεταλλευτούμε, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της χώρας. «Θα μπορούμε να μιλάμε για …υδρογονοπηγές από ΑΠΕ στο Αιγαίο, όπως σήμερα μιλούν άλλες χώρες για πετρελαιοπηγές», σημείωσε.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τον Giles Dickson, από την WindEurope, καθορίζεται και από την πτώση του κόστους, το οποίο έχει περιοριστεί κατά 75% σε σύγκριση με το 2014.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε για ένα θεσμικό πλαίσιο που η αγορά και όλοι οι εμπλεκόμενοι stakeholders θα χρησιμοποιήσουν και θα χρησιμοποιούν για τις δεκαετίες που έρχονται.

«θα φτιάξουμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμο. Γιατί η τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών ξεκινά τώρα, αλλά θα την βρίσκουμε μπροστά μας για δεκαετίες ακόμα. Είναι μια τεχνολογία πολύ capital intensive, μια αγορά που για να ανοίξει χρειάζονται τεράστια κεφάλαια, μεγάλες επενδύσεις. Για να αναπτυχθεί, πρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι ασφαλές, ξεκάθαρο και σταθερό για τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα έρθουν», σημείωσε.

 Σε τρεις άξονες το θεσμικό πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο θα κινηθεί σύμφωνα με την ίδια σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά στην χωροθετηση και αδειοδότηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, για τον οποίο εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί να προτείνει θέσεις και ο ιδιώτης επενδυτής. Ο δεύτερος άξονας αφορά στη διασύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς, με κομβικό τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ και ο τρίτος  στον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, όπως χάθηκε η ευκαιρία του 2010. Στο πλαίσιο αυτό, για να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό επενδύσεις σε πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα (που προκρίνονται για τη χώρα μας έναντι εκείνων σταθερού πυθμένα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών θαλασσών) θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να προχωρήσουν άμεσα στις σχετικές διαδικασίες μελέτης και ωρίμανσης έργων, τα οποία λόγω της μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας τους θα αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελή για την ελληνική οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης