Τελευταία Νέα

Κατά 1,7 GW αυξήθηκε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Ισπανίας το 2020

Κατά 1,7 GW αυξήθηκε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Ισπανίας το 2020
H αιολική ενέργεια παρήγαγε το 21,9% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020
Σχετικά Άρθρα

Αυξήθηκε το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς της Ισπανίας στις ΑΠΕ κατά 1,7 GW ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα στα 27,4 GW, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Ένωση Αιολικής Βιομηχανίας AEE.

Συγκεκριμένα, η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 21,9% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020, καθιστώντας τη δεύτερη τεχνολογία του ενεργειακού μείγματος. Σε σχέση με τη συμβολή των ανανεώσιμων τεχνολογιών, η AEE διαπίστωσε ότι η αιολική συνεισφέρει το 49,7% του συνόλου και  είναι η πρώτη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών.

Η κατάταξη

Η Ισπανία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη με εγκατεστημένη αιολική ενέργεια μετά τη Γερμανία. Μάλιστα, το 2020 η Ισπανία ήταν η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που εγκατέστησε την περισσότερη αιολική ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια του 2020, οι αυτόνομες κοινότητες που εγκατέστησαν τα περισσότερα αιολικά πάρκα ήταν η Aragon (1050.87 MW), ακολουθούμενη από τη Navarra (262.58 MW) και την Castilla y León. Η Aragon εγκατέστησε πάνω από  1GW νέας ισχύος το 2020 για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω των πολιτικών της κυβέρνησής της υπέρ των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια.

Εγκαταστάσεις

Στην Ισπανία υπάρχουν συνολικά 1267 αιολικά πάρκα, με 21.431 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες. Οι Siemens Gamesa, Vestas, GE, Nordex-Acciona WindPower και Enercon εγκατέστησαν τις περισσότερες τουρμπίνες το 2020. Οι Repsol Renovables, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Iberdrola, Enel Green Power / Endesa και Naturgy ήταν υπεύθυνες για τα περισσότερα MW που εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Business Association, Juan Virgilio Márquez, δήλωσε: «Το 2020 ήταν μια θετική χρονιά κατά την οποία η αιολική ανέκαμψε έναν ετήσιο ρυθμό εγκατάστασης νέας ισχύος συγκρίσιμης με εκείνη που βίωσε τα καλύτερα χρόνια του τομέα, όταν ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε γραμμικά, χρόνο με το χρόνο, εντοπίζοντας ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στη χώρα μας.

Η πρόκληση σε αυτή τη νέα δεκαετία είναι να επιτύχουμε την εγκατάσταση 2,2 GW ετησίως κατά μέσο όρο, σε σταθερή βάση με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να φτάσουμε τα 50,3 GW που περιλαμβάνονται στο PNIEC. Εάν θεσπιστούν οι σωστοί μηχανισμοί και στρατηγικές, θα είμαστε σε θέση, εκτός από την επίτευξη των στόχων ισχύος, να διατηρήσουμε και ακόμη και να ενισχύσουμε την κατασκευαστική αλυσίδα στην Ισπανία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης