Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

GWEC: Προσθήκη 6 GW ΑΠΕ από τα offshore αιολικά παγκοσμίως

GWEC: Προσθήκη 6 GW ΑΠΕ από τα offshore αιολικά παγκοσμίως

Στα 6 GW έφτασαν οι προσθήκες ΑΠΕ από τα υπεράκτια αιολικά το 2020, με την Κίνα να είναι υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις στον τομέα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες (25/2) από το GWEC.

Τα στοιχεία μάλιστα έδειξαν ότι η Κίνα εγκατέστησε 3.06 GW πέρυσι. Ακολούθησε η Ολλανδία με λιγότερα από 1,5 GW και οι ΗΠΑ 12 MW. Για τρία συνεχόμενα χρόνια τώρα, η Κίνα είναι η νούμερο ένα χώρα για υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.

Δεύτερη χρονιά ευμάρειας

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, η διεθνής Ένωση για τον κλάδο των ΑΠΕ συμπλήρωσε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια ήταν ακόμα σε θέση να απολαύσει τη δεύτερη καλύτερη χρονιά για εγκαταστάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η νούμερο ένα αγορά για αθροιστικές εγκαταστάσεις, με χωρητικότητα άνω των 10,2 GW, ακολουθούμενη από την Κίνα, η οποία τώρα έχει μόλις κάτω από 10 GW.

Συνολικά, η παγκόσμια υπεράκτια αιολική χωρητικότητα ανέρχεται σε περισσότερα από 35 GW, λέει η GWEC. Η χωρητικότητα αναφέρεται στη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που μπορούν να παράγουν οι εγκαταστάσεις και όχι αυτό που παράγουν απαραίτητα.

Οι εκτιμήσεις για την αγορά

«Παρόλο που η Κίνα επλήγη πρώτη από την κρίση COVID-19, οι επιπτώσεις στον υπεράκτιο αιολικό τομέα ήταν ελάχιστες» σύμφωνα με τον Feng Zhao, στέλεχος της GWEC.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η Ευρώπη παρέμεινε η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού «θα διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας», σημειώνοντας ότι τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα είχαν πρόσφατα θέσει «φιλόδοξους στόχους».

Για τις ΗΠΑ, «είναι εναθρρυντικές οι τοποθετήσεις του νέου προέδρου, Joe Biden, έχοντας καταστήσει σαφή την ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης