Τελευταία Νέα

ΕΛΠΕ: Επιταχύνεται το σχέδιο στροφής στις ΑΠΕ πριν το 2025

ΕΛΠΕ: Επιταχύνεται το σχέδιο στροφής στις ΑΠΕ πριν το 2025
Γίνονται προσπάθειες για επίσπευση του πλάνου των 600 MW ΑΠΕ σε λειτουργία έως το 2025

Ανεβάζει ταχύτητες ο όμιλος των ΕΛΠΕ, προκειμένου ο στόχος για λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 600 MW να επιτευχθεί πριν το 2025 που ήταν το αρχικό πλάνο.  
Γι΄ αυτό αναζητούνται ευκαιρίες για εξαγορές ώριμων έργων. Μάλιστα, στελέχη της Διοίκησης εκτιμούν ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα μπορούσαν να βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 300 MW μονάδων ΑΠΕ.

Έτσι, θα επιτευχθούν ταυτόχρονα δύο στόχοι, αφενός η έγκαιρη στροφή των ΕΛΠΕ σε πιο πράσινες δράσεις, η οποία θα περιορίσει το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διυλιστηρίων κατά 50%, έως το 2030 και αφετέρου η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του ομίλου. Σήμερα, τα ΕΛΠΕ διαθέτουν έργα ΑΠΕ, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος περίπου 1,3 GW.

Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW στην Κοζάνη, συνολικού προϋπολογισμού σε 130 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εξαγοραστεί από τη γερμανική Juwi, ήδη κατασκευάζεται και  αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.   Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης βρίσκονται άλλα 150 MW φωτοβολταϊκών ενώ ο όμιλος έχει λάβει άδειες παραγωγής για άλλα 190 MW και έχει καταθέσει αιτήσεις για άδειες 215 MW σε έργα φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά.

Μάλιστα, ο όμιλος ήδη δρομολογεί στην περιοχή των Τρικάλων τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 143,3 MW. Πρόκειται για έργα που πήραν άδεια παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Α. Σιάμισιης: Στρατηγική του Ομίλου η ενεργειακή μετάβαση

Στη συνέχιση της στρατηγικής του ομίλου για την ενεργειακή μετάβαση, με κύριο επίτευγμα την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, αναφέρθηκε προσφάτως και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Α. Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές.

Όπως τόνισε ο ίδιος, παρά τις αντιξοότητες στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό του 2020, το οποίο επηρέασε σημαντικά την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, ο όμιλος κατάφερε  τους τελευταίους 16 μήνες να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φτάνοντας έτσι στο 1,3 GW.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι σε έναν κατεξοχήν πετρελαϊκό όμιλο, το 20% των συνολικών επενδύσεων το 2020 αφορούσαν έργα βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής βελτίωσης, με το αντίστοιχο ποσοστό το τρέχον έτος να ξεπερνάει το 35%, σηματοδοτώντας τη μετάβαση των ΕΛΠΕ, σταδιακά,  σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης