Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκκληση των EDP, Iberdrola και BayWa r.e στην Ευρώπη για κοινή στρατηγική προς μια οικονομία υδρογόνου

Έκκληση των EDP, Iberdrola και BayWa r.e στην Ευρώπη για κοινή στρατηγική προς μια οικονομία υδρογόνου
Καθώς η τεχνολογία ωριμάζει, απαιτείται ταχεία κλιμάκωση και ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του καθαρού υδρογόνου
Σχετικά Άρθρα

EDP, Iberdrola και BayWa r.e. συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που κάνουν έκκληση στην Ευρώπη «να επιταχύνει και να αναπτύξει μαζικά» τη πρόσθετη ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να υποστηρίξει τις πράσινες φιλοδοξίες της ηπείρου.

Ειδικότερα, ο χάρτης από τον Συνασπισμό Ανανεώσιμου Υδρογόνου - που ιδρύθηκε από την SolarPower Europe και την WindEurope τον περασμένο Νοέμβριο - δήλωσε ότι αυτή η αύξηση συνεπάγεται ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δικτύων της ΕΕ, καθώς και επιτάχυνση των αδειών για την ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας.

Μάλιστα, ο συνασπισμός συγκεντρώνει εμπορικούς φορείς, νεοσύστατες επιχειρήσεις, επενδυτές, εταιρείες και βιομηχανικούς υπευθύνους με τη φιλοδοξία να καταστήσει την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ανανεώσιμων υδρογόνων.

Η στρατηγική της ΕΕ

Όπως αναφέρεται, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πράσινο υδρογόνο περιλαμβάνει την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 GW ανανεώσιμων ηλεκτρολυτών υδρογόνου έως το 2024. Ο χάρτης πορείας απαιτεί το υδρογόνο να γίνει «αναπόσπαστο μέρος» του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης μεταξύ 2025 και 2030, με τουλάχιστον 40 GW ανανεώσιμου υδρογόνου που απαιτούνται έως το τέλος της δεκαετίας.

Οι υπογράφοντες τον Χάρτη Συνασπισμού Ανανεώσιμου Υδρογόνου - όπως Enel, SMA Solar Technology,  Fronius International και  Wacker Chemie - λένε ότι «είναι έτοιμοι» για να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ.

Γρήγορες διαδικασίες

Καθώς η τεχνολογία ωριμάζει, απαιτείται ταχεία κλιμάκωση και ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του καθαρού υδρογόνου, σύμφωνα με τον χάρτη, ο οποίος προτείνει την καθιέρωση μηχανισμών όπως η αυξανόμενη υποστήριξη για έρευνα και καινοτομία. Οι υποστηρικτές του συνασπισμού καλούν επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν ηγετικές αγορές σε τομείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από ανανεώσιμες λύσεις υδρογόνου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για το υδρογόνο όπως το ΗyDeal Ambition, το Green Hydrogen Catapult και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιτάχυνσης Green Green. Η ανάλυση της IHS Markit προβλέπει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμο υδρογόνο βρίσκονται σε καλό δρόμο να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2023, καθώς το κόστος παραγωγής συνεχίζει να μειώνεται. Η ερευνητική εταιρεία εκτιμά ότι το κόστος του πράσινου υδρογόνου θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από 2 $ / κιλό έως το 2030, όταν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το H2 που παράγεται ορυκτά καύσιμα.

H ελληνική δράση στο υδρογόνο

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 η Aθήνα αναμένεται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρότζεκτ White Dragon, ένα σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου στη χώρα μας,  ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπράττουν εταιρίες του δημόσιου τομέα αλλά και οι περισσότεροι από τους μεγάλους ενεργειακούς  ομίλους της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα επενδυτικά σχέδια που θα διαγωνιστούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιλεγεί ανάμεσα  στα τέσσερα έργα που  θα επιδοτήσει η ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Hydrogen Europe.

Πώς θα λειτουργήσει το πρότζεκτ

Το  White Dragon προβλέπει  την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, μέσω ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας 1,5 GW, τα οποία θα εγκατασταθούν  στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο των δράσεων ανάπτυξης για τη μεγαλιγνιτική εποχή.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας συντονίζει το έργο, ενώ στις εταιρίες που συνεργάζονται για την προώθησή του περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Μοτορ Όιλ, η Mytilinaios, η Τέρνα, η πολωνική εταιρεία Solaris, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος  και το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος.

Το παραγόμενο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για τηλεθέρμανση, καθώς και ως καύσιμο που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP, αλλά θα διατίθεται και για μεγάλα οχήματα, όπως φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.

Δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής του υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, η ανάπτυξη τέτοιων έργων χωρίς επιδότηση θεωρείται πρακτικά ανέφικτη, γι΄ αυτό και  οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει ειδικές χρηματοδοτήσεις για τα έργα που τελικώς θα επιλεγούν. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης