Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πώς η πανδημία δεν «άγγιξε» τις ΑΠΕ στην Αυστραλία - Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις

Πώς η πανδημία δεν «άγγιξε» τις ΑΠΕ στην Αυστραλία - Τι πιστεύουν οι επιχειρήσεις
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι πράσινες λύσεις και επιλογές θεωρούνται μέρος της ανάκαμψής τους

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα κάνουν οι MinterEllison και Acuris για την πορεία των ΑΠΕ στην Αυστραλία και την σχέση τους με την πανδημία του κορωνοϊού. Διερεύνησε τον αντίκτυπο του COVID -19 στις πράσινες βιομηχανίες και εντόπισε πολλά ενθαρρυντικά σημάδια.

Mεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι τα σχεδόν τα 2/3 όλων των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο στην πράσινη ενέργεια τα επόμενα δύο χρόνια. Ένα άλλο 20% σχεδιάζει να διατηρήσει την επένδυσή τους στα ίδια επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους για πράσινη ενέργεια.

Επίσης, το 80% των εγχώριων επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στον εν λόγω τομέα. Η ηλιακή, η αιολική ενέργεια και οι μπαταρίες θεωρούνται επενδύσεις χαμηλού κινδύνου που είναι απαραίτητες για τα επόμενα χρόνια. Η δύσκολη βιομηχανία εξόρυξης μπορεί να ανακάμψει χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

«Ένας από τους θετικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το περιβάλλον χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών δανείων και επενδύσεων», αναφέρει η έκθεση. Υπήρχαν πολλά θετικά, αλλά εντοπίστηκαν επίσης προκλήσεις, όπως αβεβαιότητα πολιτικής, ασαφή κίνητρα και ρυθμιστική πολυπλοκότητα.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην Αυστραλία

Τα συχνά lockdowns και οι περιορισμοί είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ιδίως στη Μελβούρνη και στη Βικτώρια. Ωστόσο, τα φωτοβολταϊκά δεν σταμάτησαν την λειτουργία τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η αειφόρος ενέργεια ένα σημαντικό εργαλείο εκκίνησης της οικονομίας.

Μάλιστα, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες τυγχάνουν της υποστήριξης από την κυβέρνηση, θεσπίζοντας νομοθετικούς νόμους που επέτρεπαν την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ χωρίς να είναι απαραίτητη η έγκριση του συμβουλίου. Επίσης, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι πράσινες λύσεις και επιλογές θεωρούνται μέρος της ανάκαμψής τους.

Οι ευκαιρίες του υδρογόνου

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αυστραλός επιστήμονας Alan Finkel είχε δηλώσει πριν τρία χρόνια το υδρογόνο με ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να είναι μια εξαγωγική αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό πρόκειται να γίνει πραγματικότητα με πολλά έργα μεγάλης κλίμακας σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ της Origin Energy και της Νότιας Κορέας για την εξαγωγή υδρογόνου, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πράσινου χάλυβα.

Η έκθεση MinterEllison αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισές από όλες τις μικρές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το υδρογόνο είναι μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης