Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ιαπωνία: «Κλειδί» για την ενίσχυση των ΑΠΕ η μείωση της γραφειοκρατίας

Ιαπωνία: «Κλειδί» για την ενίσχυση των ΑΠΕ η μείωση της γραφειοκρατίας
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την Ιαπωνία μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το οικονομικό έτος 2019 - Τι είπε υπουργός ΠΕΝ της χώρας

Τρόπους που θα ξεκλειδώσουν την στασιμότητα σε έργα ΑΠΕ αναζητά η Ιαπωνία, η οποία σύμφωνα με το Reuters, έχει βρει το κλειδί. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να μειώσει τους χρόνους έγκρισης για έργα αιολικής ενέργειας, να ανοίξει εγκαταλελειμμένα χωράφια, να αυξήσει την ικανότητα του δικτύου και άλλα μέτρα για να μειώσει τη γραφειοκρατία που έχει εδώ και δεκαετίες εμποδίσει τις προσπάθειες να φέρει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο μείγμα ισχύος.

«Ολόκληρη η κυβέρνηση θα συνεργαστεί για να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μια κύρια πηγή ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Shinjiro Koizumi σήμερα (23/4).

Ο στόχος

Η Ιαπωνία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ρυπαντή της ατμόσφαιρας. Για την επίτευξη του νέου στόχου της μείωσης των εκπομπών κατά 46% έως το 2030, έναντι του προηγούμενου στόχου του 26%, το υπουργείο θα επιδιώξει να επεκτείνει τη χρήση ηλιακής ενέργειας, ταχύτερη ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας σε εθνικά πάρκα και ταχύτερη εκτίμηση του περιβάλλοντος για έργα αιολικής ενέργειας.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά μέρη όπου μπορούν να εγκατασταθούν ηλιακοί συλλέκτες, όπως σε στέγες σπιτιών, εταιρειών και εργοστασίων, καθώς και δεξαμενές, φράγματα και εγκαταλελειμμένα χωράφια» συμπλήρωσε ο υπουργός. Το υπουργείο βιομηχανίας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο διπλασιασμού της διαπεριφερειακής χωρητικότητας δικτύου της Ιαπωνίας για να βοηθήσει στην επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς σχεδιάζει να εγκαταστήσει έως και 45 GW ως το 2040.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την Ιαπωνία μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το οικονομικό έτος 2019,14% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2013, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 18% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγάλη απορία

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο νέος στόχος είναι βιώσιμος. Το Ινστιτούτο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ωστόσο, θεωρεί ότι ο νέος στόχος είναι εφικτός εάν η Ιαπωνία ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αντιπροσωπεύσει το 45% του μίγματος ενέργειας, δήλωσε ο Mika Ohbayashi, διευθυντής του think tank.

«Η Ιαπωνία μπορεί να επιτύχει έναν ακόμη υψηλότερο στόχο εάν η κυβέρνηση λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για την προώθηση επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας.

Θα ήταν επίσης σημαντικό να καθιερωθεί ένας μηχανισμός τιμολόγησης άνθρακα για να επιταχυνθεί η έξοδος των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών για να γίνει το χαρτοφυλάκιό τους πιο πράσινο.

Η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειώσει το κόστος των ορυκτών καυσίμων που καταβάλλονται σε άλλες χώρες και συνεπώς θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης