Τελευταία Νέα

Dogger Bank: Επάνδρωση με τεχνολογία HVDC - Tα οφέλη

Dogger Bank: Επάνδρωση με τεχνολογία HVDC - Tα οφέλη
Tο project των 3,6 GW θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία HVDC

Με την υψηλή τεχνολογία συνεχούς ρεύματος (HVDC) θα επανδρωθεί το αιολικό πάρκο Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασύνδεση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, με χωρητικότητα 1200 MW.

Όπως είναι γνωστό, το project των 3,6 GW θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία HVDC για τη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται πίσω στην ακτή, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες.

Τα prospects

Σε συνεργασία με τον κατασκευαστή πλατφόρμας Aibel, η ομάδα της Dogger Bank σχεδίασε τον υποθαλάσσιο υποσταθμό HVDC για να είναι επανδρωμένος. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2023 η εγκατάσταση HVDC θα φτάσει στα 1,2 GW, σηματοδοτώντας μια σημαντική αύξηση από το προηγούμενο βιομηχανικό σημείο αναφοράς των 800MW.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, ενσωματώνεται η άρση της ανάγκης του προσωπικού να παραμείνει στην πλατφόρμα. Αυτό συνεπάγεται την εξάλειψη στοιχείων όπως οι χώροι διαβίωσης, το ελικοδρόμιο και τα συστήματα αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 70% του βάρους, ανά MW.

Ο διευθυντής της πλατφόρμας Dogger Bank, Jon Kippenes, δήλωσε: «Οι παραδοσιακές μέθοδοι ήταν αποτελεσματικές στη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα που βρίσκονται πιο κοντά στην ακτή. Ωστόσο, η επιλογή του HVDC είναι μια πιο αποτελεσματική λύση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το project αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται με ένα δυνητικά υψηλό κόστος και αβεβαιότητα. Εμείς όμως έχουμε μια στενή συνεργασία με τον προμηθευτή μας, έχοντας σχεδιάσει μια καινοτόμο και ασφαλή πλατφόρμα με τεράστιες μειώσεις σε βάρος. Αυτό φυσικά μειώνει το κόστος για αυτό το έργο, αλλά επίσης θέτει ένα νέο πρότυπο για υπεράκτιες πλατφόρμες HVDC».

Η συνολική εικόνα του έργου – Τα Ελληνικά Καλώδια

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW.  Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως - περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων για τα Dogger Bank A & B θα ξεκινήσει το 2021 και η παράδοση θα υλοποιείται σταδιακά με βάση το πρόγραμμα κατασκευής του έργου.

Η κοινοπραξία των SSE Renewables και Equinor ανέθεσε στη DEME Offshore τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του θαλάσσιου αιολικού πάρκου.  Η σύμβαση αυτή υπόκειται στην περάτωση από χρηματοδοτική άποψη της συμφωνίας για το Dogger Bank A & B από τα μέλη της κοινοπραξίας, γεγονός που αναμένεται στα τέλη του 2020.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης