Συνέδριο του Irena θίγει την αναγκαιότητα των υδροηλεκτρικών για την μάχη της απανθρακοποίησης

Συνέδριο του Irena θίγει την αναγκαιότητα των υδροηλεκτρικών για την μάχη της απανθρακοποίησης
Η παγκόσμια ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050 για να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος των 1,5 ° C βάσει της συμφωνίας του Παρισιού

Στον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η υδροηλεκτρική ενέργεια στην απανθρακοποίηση, κατέληξαν τα μέλη του IRENA και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της συνάντησής τους. Στόχος του Οργανισμού είναι η επέκταση της συνεργασίας και της δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη συνεχή ανάπτυξη τεχνολογιών υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων» υπογράμμισε ο ενικός Διευθυντής του IRENA Francesco La Camera στα εγκαίνια, επισημαίνοντας το ρόλο της υδροηλεκτρικής ενέργειας ως καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και παρόχου ευελιξίας για την ενσωμάτωση υψηλών μεριδίων μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα δεδομένα

Με το 43%, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο εγκατεστημένης ανανεώσιμης χωρητικότητας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του IRENA. Παρόλο που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος αριθμός έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας, ο παγκόσμιος στόλος της γηράσκει και ένα σημαντικό ποσό χωρητικότητας χρήζει ανακαίνισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 50% της εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής χωρητικότητας είναι παλαιότερο των 30 ετών. Το World Energy Transitions Outlook του IRENA προτείνει ότι η παγκόσμια ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050 για να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος των 1,5 ° C βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

56_1.jpg

«Το 2021 δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προχωρήσουν σωστές περιβαλλοντικές πρακτικές στα υδροηλεκτρικά» τόνισε ο Eddie Rich, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Συμμαχίας Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (IHA). «Στόχος είναι να τεθεί η υδροηλεκτρική ενέργεια ως ουσιαστικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας σαφές ότι η ορθή πρακτική βιωσιμότητας θα πρέπει να είναι μια ελάχιστη προσδοκία για το μέλλον» συμπλήρωσε.

Οι αναγκαίες πρακτικές

Για να μεθοδευτούν οι εξελίξεις στα υδροηλεκτρικά θα χρειαστεί να ξεκλειδώσουν οι απαραίτητες επενδύσεις η οικονομική βιωσιμότητα μέσω δίκαιων αγορών και αμοιβών, η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας, η ανάγκη για καινοτομίες στην τεχνολογία και ένας πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης