IEA: Κρίσιμη η διαχείριση των ορυκτών για την ενεργειακή μετάβαση - Τα «πρέπει» των κυβερνήσεων

IEA: Κρίσιμη η διαχείριση των ορυκτών για την ενεργειακή μετάβαση - Τα «πρέπει» των κυβερνήσεων
Οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν σαφή μηνύματα για το πώς σκοπεύουν να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα σε δράση, τόνισε μεταξύ άλλων ο Fatih Birol

Η λύση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση των ανεμογεννητριών και των ηλεκτρικών οχημάτων τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Σε αυτά προστίθεται φυσικά και οι δράσεις των κυβερνήσεων για να αντιμετωπίσουν τους πιθανούς κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας.

«Σήμερα, τα δεδομένα δείχνουν μια επικείμενη αναντιστοιχία μεταξύ των ενισχυμένων κλιματικών φιλοδοξιών του κόσμου και της διαθεσιμότητας κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση αυτών των φιλοδοξιών» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Οι προκλήσεις δεν είναι ανυπέρβλητες, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν σαφή μηνύματα για το πώς σκοπεύουν να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα σε δράση. Ενεργώντας τώρα και μαζί, είναι εφικτό να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι αστάθειας τιμών και των διαταραχών του εφοδιασμού».

Ο ρόλος των κρίσιμων ορυκτών στις καθαρές ενεργειακές μεταβάσεις είναι μια παγκόσμια μελέτη σχετικά με την κεντρική σημασία των ορυκτών όπως τα στοιχεία χαλκού, λιθίου, νικελίου, κοβαλτίου και σπάνιων γαιών σε έναν ασφαλή και γρήγορο μετασχηματισμό του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα.

Η σημαντική επισήμανση

Η ειδική έκθεση υπογραμμίζει ότι οι απαιτήσεις σε ορυκτά ενός ενεργειακού συστήματος που τροφοδοτείται από καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτό που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα. Ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί έξι φορές τις ορυκτές εισόδους ενός συμβατικού αυτοκινήτου, και μια χερσαία αιολική εγκατάσταση απαιτεί εννέα φορές περισσότερους ορυκτούς πόρους από ένα παρόμοιο μέγεθος αερίου.

Οι προοπτικές ζήτησης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανά ορυκτό, αλλά οι συνολικές ανάγκες του ενεργειακού τομέα για κρίσιμα ορυκτά θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και έξι φορές έως το 2040, ανάλογα με το πόσο γρήγορα οι κυβερνήσεις ενεργούν για τη μείωση των εκπομπών.

Σε σενάρια που βασίζονται στο κλίμα, η ζήτηση ορυκτών για χρήση σε μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και αποθήκευση δικτύου είναι μια σημαντική δύναμη, που αυξάνεται τουλάχιστον τριάντα φορές έως το 2040. Η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων σημαίνει επίσης τριπλασιασμό της ζήτησης ορυκτών από αυτόν τον τομέα έως το 2040.

Ο άνεμος παίρνει το προβάδισμα, ενισχυμένος από την υπεράκτια αιολική ενέργεια και ακολουθεί η ηλιακή, λόγω του τεράστιου όγκου χωρητικότητας που προστίθεται.

Η επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας απαιτεί επίσης τεράστια ποσότητα χαλκού και αλουμινίου. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο - ένα εμπόρευμα που παράγεται σε όλο τον κόσμο και εμπορεύεται σε υγρές αγορές - η παραγωγή και η επεξεργασία πολλών ορυκτών όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών συγκεντρώνονται σε πολλές χώρες, με τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς να αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 75 % των προμηθειών.

Οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για τις κυβερνήσεις να εκθέσουν τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών, οι οποίες θα παρέχουν την εμπιστοσύνη που απαιτείται για τους προμηθευτές να επενδύσουν και να επεκτείνουν την παραγωγή ορυκτών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προωθήσουν την τεχνολογική πρόοδο, να αναβαθμίσουν την ανακύκλωση για να μειώσουν την πίεση στις βασικές προμήθειες, να διατηρήσουν υψηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης