Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι θέσεις του ΣΠΕΦ για το θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Οι θέσεις του ΣΠΕΦ για το θεσμικό πλαίσιο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
O Σύνδεσμος είχε προηγουμένως απαντήσει γραπτώς σε σχετικό ερωτηματολόγιο που έλαβε από το ΥΠΕΝ

Σε συνέχεια πρόσκλησης της Ομάδας Διαχείρισης Έργου (ΟΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 5/5/21 παρουσίασε τις απόψεις του Συνδέσμου για το θέμα. 

O Σύνδεσμος είχε προηγουμένως απαντήσει γραπτώς σε σχετικό ερωτηματολόγιο που έλαβε από το ΥΠΕΝ.

2_18.jpg

Κανόνες συμμετοχής αποθηκευτικών σταθμών στις αγορές ηλεκτρισμού 

“Οι Αποθηκευτικοί Σταθμοί Μεγάλης Κλίμακας, εκ του μεγέθους τους, έχουν οπωσδήποτε την δυνατότητα απευθείας δραστηριοποίησης στις αγορές του Target Model. Τόσο η Ενδοημερήσια αγορά, ιδίως υπό την τελική της μορφή συνεχούς διαπραγμάτευσης και ακόμη περισσότερο η αγορά Εξισορρόπησης μπορούν να δώσουν σημαντικά περιθώρια άντλησης κερδοφορίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, πέραν δηλαδή του γνωστού arbitrage στην Προημερήσια. Όπως είναι γνωστό, στις αγορές αυτές το ζητούμενο κατά σειρά είναι η διόρθωση των θέσεων των συμμετεχόντων στην Προημερήσια και εν τέλει η εξισορρόπηση του συστήματος δηλαδή του ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης σε πραγματικό χρόνο. Προς τον σκοπό αυτό όσες οντότητες έχουν την δυνατότητα ευέλικτης παροχής ή/και απορρόφησης ισχύος/ενέργειας όπως εν προκειμένω οι αποθηκευτικές μονάδες, μέσω κατάλληλης τιμολόγησης των προσφορών τους μπορούν να ανακτούν κερδοφορία. Ας υπογραμμιστεί πως οι Αποθηκευτικές μονάδες θα δύνανται επιπλέον των εγχύσεων να παρέχουν και υπηρεσίες απορρόφησης ισχύος, κάτι που για τις ευέλικτες λ.χ. μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο δεν είναι εφικτό. Οι ευέλικτες μονάδες παραγωγής μπορούν μόνο να μειώσουν την θέση τους ως προς την προγραμματισθείσα στην Προημερήσια/Ενδοημερήσια αγορά έγχυση ώστε να παρέχουν υπηρεσίες προς τα κάτω εξισορρόπησης, αλλά όχι και να απορροφήσουν ισχύ ώστε να εξισορροπήσουν αποτελεσματικότερα το σύστημα, όπως δύνανται εν προκειμένω να πράττουν οι αποθηκευτικές. Δηλαδή οι αποθηκευτικές μονάδες διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά πολλαπλών ρόλων, τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης. 

Περαιτέρω η δημιουργία ή/και συμμετοχή τους σε Μηχανισμούς επικουρικών υπηρεσιών και επάρκειας ή ειδικούς μηχανισμούς λειτουργικής ενίσχυσης εντός ή εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, εφόσον ποσοτικά παρίσταται “missing money problem”, θα δύναται επαρκώς να καλύψει στο προσήκον πάντοτε μέτρο το όποιο κενό”.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια των θέσεων του ΣΠΕΦ
www.worldenergynews.gr

  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης