Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

BloombergNEF: Η νίκη των ΑΠΕ επί της πανδημίας

BloombergNEF: Η νίκη των ΑΠΕ επί της πανδημίας
Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας όχι μόνο αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπερέβησαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες

Εκτενή αναφορά BloombergNEF στα ρεκόρ που κατέγραψαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας το περασμένο έτος, σημειώνοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, (ΙΕΑ), η ανανεώσιμη ενέργεια αυξήθηκε πέρυσι και ήταν η μόνη πηγή ενέργειας που το έκανε καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα μειώθηκε.

Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας όχι μόνο αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπερέβησαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, με την επέκταση της αιολικής ενέργειας να αυξάνεται κατά  90% και της ηλιακής κατά 23%. «Οι εξαιρετικά υψηλές προσθήκες χωρητικότητας γίνονται αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη για το 2021 και το 2022, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 90% της νέας επέκτασης ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η χρυσή ευκαιρία

Στην συνέχεια της ανάλυσης, παρατηρείται ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνδυάζει χρηματοδότηση και ανθρώπινο κεφάλαιο. Μάλιστα, το τελευταίο χαρακτηρίζεται ως ένας ενάρετος κύκλος. Δηλαδή, όσο τα ιδρύματα γίνονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση προκύπτει, τόσο περισσότερη τεχνογνωσία δημιουργείται στους υπαλλήλους και τόσο περισσότερες ευκαιρίες ξεκλειδώνουν.

Το ενεργειακό «αλλά»

Από την άλλη πλευρά, οι έμπειροι παρατηρητές κάνοντας μια αναφορά στον άνθρακα, διαπιστώνουν ότι ο συγκεκριμένος τομέας είχε ένα ειδικό σύνολο επενδυτών. Ανεξάρτητα από τη γενική κλίση προς προσθήκες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ορισμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κολλήσει στις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα. Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, ειδικότερα, διατήρησε τη σημασία της ενέργειας από άνθρακα ως τρόπου αντιμετώπισης των αναγκών πρόσβασης στην ενέργεια της Ασίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ADB δημοσίευσε ένα προσχέδιο της ενημερωμένης ενεργειακής πολιτικής του. Προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Η ADB δεν θα χρηματοδοτήσει δραστηριότητες εξόρυξης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεωτρήσεις ή εξόρυξη Η ADB δεν θα χρηματοδοτήσει καμία νέα ικανότητα καύσης άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας ή εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τη νέα παραγωγή άνθρακα.

Τέλος, το BloombergNEF δεν αναμένει ότι οι εκπομπές του τομέα της ενέργειας θα ξεπεράσουν το peak του 2018. Αν και υπάρχει φαρέτρα με «όπλα» όπως η τεχνολογία και η τεχνογνωσία για τις ΑΠΕ, ερώτημα είναι πόσο μακρυά και γρήγορα μπορεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης