Τελευταία Νέα

Επενδύσεις Iberdrola - Foresa στο ανανεώσιμο υδρογόνο για την παραγωγή πράσινης μεθανόλης

Επενδύσεις Iberdrola - Foresa στο ανανεώσιμο υδρογόνο για την παραγωγή πράσινης μεθανόλης
Η επενδυτική πρωτοβουλία για την απανθρακοποίηση της μεθανόλης και η αντιμετώπιση της παραγωγής της στην Ισπανία θα ενίσχυε τη θέση της περιοχής ως τεχνολογικό σημείο αναφοράς για τη χρήση πράσινου υδρογόνου

Την ανάπτυξη επενδύσεων στο ανανεώσιμο υδρογόνο για τη βιομηχανική παραγωγή πράσινης μεθανόλης στη Γαλικία, εξετάζουν Iberdrola και Foresa. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η κατασκευή μιας πράσινης μονάδας υδρογόνου 20 MW - επεκτάσιμη σε 200 MW – και η εγκατάσταση ξοπλισμού για την καταγραφή CO2 από μονάδες καύσης βιομάζας, αυξάνοντας έτσι τον ήδη σημαντικό χαρακτήρα δέσμευσης άνθρακα.

Η συγκεκριμένη επένδυση, που είναι επιλέξιμη για κονδύλια της ΕΕ,  αναμένεται ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ. Όγκος που θα μπορούσε να φτάσει τα 400 εκατομμύρια, εάν πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επεκτάσεις. Στην πρώτη φάση, θα επιτευχθεί παραγωγή πράσινης μεθανόλης 10.000 tn / έτος, η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί έως και 100.000 tn / έτος, αποτρέποντας επομένως την εκπομπή 470.000 tn / έτος CO2.

Επίσης, η πράσινη μεθανόλη που θα χρησιμοποιηθεί από τη Foresa αποτελεί ουσιαστική υποστήριξη στην δασική αλυσίδα αξίας, επιτυγχάνοντας πολύ μειωμένες εκπομπές σε βασικά χημικά προϊόντα. Επιπλέον, προβλέπεται η πιθανότητα αύξησης της παραγωγής και εξαγωγής πλεονασμάτων σε εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτήν την πρώτη ύλη στις βιομηχανικές διαδικασίες τους.

Η ανάπτυξη ενός εργοστασίου επεξεργασίας υψηλής τεχνολογίας θα μείωνε τις εισαγωγές μεθανόλης από τη Γαλικία, θα τις αντικαταστήσει με βιώσιμη τοπική παραγωγή, θα ενισχύσει τις τοπικές χημικές, μηχανικές, μεταλλικές, ηλεκτρικές, δασοκομικές και βοηθητικές βιομηχανίες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Η γενική εικόνα

Η επενδυτική πρωτοβουλία για την απανθρακοποίηση της μεθανόλης και η αντιμετώπιση της παραγωγής της στην Ισπανία θα ενίσχυε τη θέση της περιοχής ως τεχνολογικό σημείο αναφοράς για τη χρήση πράσινου υδρογόνου και θα αποτελούσε ευκαιρία για τη χώρα, δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή μεθανόλης και έντονη ζήτηση.

Το έργο μαζί με τη Foresa είναι μέρος των 175 πρωτοβουλιών που παρουσιάστηκαν και στις οποίες η Iberdrola συμμετέχει στο πρόγραμμα Next Generation EU. Πρόκειται για επενδύσεις 30 δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 350 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ισπανία και θα δημιουργήσει περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας ανά έτος.

Η Iberdrola ηγείται της ενεργειακής μετάβασης για δύο δεκαετίες. Έχει ξεκινήσει ένα ιστορικό επενδυτικό σχέδιο αξίας 150 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη δεκαετία, 75 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, για να τριπλασιάσει την ανανεώσιμη χωρητικότητά του και να διπλασιάσει τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης