Νορβηγία: Η Shell θα υποβάλει προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Νορβηγία: Η Shell θα υποβάλει προσφορά στον πρώτο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Η Νορβηγία έχει ορίσει δύο περιοχές της Βόρειας Θάλασσας  για την κατασκευή συνολικής χωρητικότητας αιολικής ισχύος 4,5 gigawatt (GW).

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell συνεργάστηκε με τις νορβηγικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας BKK και Lyse για να υποβάλουν προσφορά στον πρώτο υπεράκτιο αιολικό διαγωνισμό της σκανδιναβικής χώρας που αναμένεται το επόμενο έτος, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Πέμπτη 17/6/2021 .
Η Shell δραστηριοποιείται στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα για αρκετές δεκαετίες, και όπως πολλοί από τους ανταγωνιστές της βλέπουν τον υπεράκτιο άνεμο ως τεχνολογία cross-over σε μια προσπάθεια να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα στις δραστηριότητές της.
«Βλέπουμε τη Νορβηγία ενδιαφέρουσα τόσο στην προμήθεια αρκετής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών λύσεων που μπορούν να καταστούν εμπορικά βιώσιμες», δήλωσε ο Hessel de Jong, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπεράκτιας αιολικής επιχείρησης της Shell.
Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν προσφορές για την κατασκευή τόσο πλωτών ανεμογεννητριών όσο και  για αιολική ενέργεια πυθμένα στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Η Νορβηγία έχει ορίσει δύο περιοχές της Βόρειας Θάλασσας - Utsira Nord και Soerlige Nordsjoe II - για την κατασκευή συνολικής χωρητικότητας αιολικής ισχύος 4,5 gigawatt (GW).
Η BKK, με έδρα το Μπέργκεν, και η Lyse , που εδρεύει στην πρωτεύουσα πετρελαίου της Νορβηγίας Stavanger, είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας και φορείς εκμετάλλευσης τοπικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπεράκτια αιολικά σχέδια της Νορβηγίας έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από εγχώριες και ξένες εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Equinor, Orsted και BP.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης