Τελευταία Νέα

ΔΑΠΕΕΠ: Εμείς έχουμε την εμπειρία για την διαχείριση των πράσινων PPAs

ΔΑΠΕΕΠ: Εμείς έχουμε την εμπειρία για την διαχείριση των πράσινων PPAs
O πρόεδρος της ΡΑΕ Θαν. Δαγούμας υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού του ΔΑΠΕΕΠ και ότι θα ληφθεί υπόψιν η εμπειρία του

Ο φυσικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλατφόρμα διμερών συμβολαίων (PPAs) για τη διάθεση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, πρέπει να είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαθέτει την πείρα, αλλά και τα μέσα για να υλοποιήσει απρόσκοπτα αυτό το εγχείρημα.

Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννη Γιαρέντη, κατά την τοποθέτηση του στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΕ για την παρουσίαση του Market Reform Plan, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Γιαρέντης διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για το γεγονός ότι το Market Reform Plan προβλέπει ότι η διαχείριση της νέας αγοράς των πράσινων PPAs θα γίνεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και όχι από τον ΔΑΠΕΕΠ και τούτο παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συμβόλαια θα συνοδεύονται από κρατική εγγύηση και ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ο μόνος οργανισμός που διαθέτει εμπειρία και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τις κρατικές εγγυήσεις.

Η διαχείριση των PPAs χρειάζεται εμπειρία

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του ΔΑΠΕΕΠ έγινε από τον αρμόδιο διευθυντή του Διαχειριστή Ευθύμιο Τσιτούρα, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε ανησυχία όσον αφορά την έγκριση του μηχανισμού στήριξης των Πράσινων PPAs από την Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «για την αποφυγή περιπετειών η διαχείριση του νέου μηχανισμού θα πρέπει να γίνεται από οργανισμό με εμπειρία στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων όπως είναι ο ΔΑΠΕΕΠ».

Όπως είπε ο κ. Τσιτούρας ο ΔΑΠΕΕΠ είναι σήμερα ο μόνος οργανισμός που διαχειρίζεται 15.000 PPAs με παραγωγούς ΑΠΕ που έχουν συνάψει συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ετήσια βάση εκκαθαρίζει 13 TWh παραγόμενης πράσινης ενέργειας και διευθετεί 1,5 εκατομμύριο λογιστικά παραστατικά.

Ταυτόχρονα είναι ο μόνος οργανισμός που αυτή τη στιγμή εκκαθαρίζει περίπου 3.000 συμβόλαια της μορφής contract for difference, διαθέτοντας τις κατάλληλες πληροφοριακές υποδομές

Καμία σαφής αναφορά του σχεδιου στις εγγυήσεις προέλευσης

Εξάλλου όπως επισήμανε ο κ. Τσιτούρας το σχέδιο του Market Reform Plan δεν έχει καμία σαφή αναφορά στις εγγυήσεις προέλευσης οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του ΔΑΠΕΕΠ θα πρέπει να συνοδεύουν τα πράσινα PPAs.

Σημείωσε ακόμη ότι ο ΔΑΠΕΕΠ ως φορέας έκδοσης και διαχείρισης εγγυήσεων προέλευσης διαθέτει το μόνο πληροφοριακό σύστημα που υπάρχει στη χώρα ενώ συμμετέχει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων σημείωσε την σχετική εμπειρία του ΔΑΠΕΕΠ ο οποίος διαχειρίζεται τόσο το ζήτημα της αντιστάθμισης για την ενεργοβόρο βιομηχανία όσο και το ζήτημα του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαρέντης στη δευτερολογία του σημείωσε ότι η αγορά επιθυμεί ο ΔΑΠΕΕΠ να είναι ο πυλώνας στήριξης των πράσινων PPAs.

Απαντώντας στις ενστάσεις του κ. Γιαρέντη ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος ο οποίος εκπόνησε το σχέδιο του Market Reform Plan, σημείωσε ότι οι ανησυχίες του ΔΑΠΕΕΠ είναι αδικαιολόγητες, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού του ΔΑΠΕΕΠ, καθώς και ότι θα ληφθεί υπόψιν η εμπειρία του. Κλείνοντας είπε ότι το πρόκειται για ζήτημα επιλογής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η οποία θα γίνει όταν έρθει η ώρα να διαμορφωθεί το σχήμα των πράσινων PPAs.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης